Κάθε εποχή του χρόνου, μας οδηγεί στο να αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες έτσι ώστε να προσαρμοζόμαστε στις κλιματολογικές συνθήκες, στα διαθέσιμα τρόφιμα αλλά και στις ανάγκες μας.

Πώς πρέπει να είναι η διατροφή μας το φθινόπωρο

Έχουμε μπει για τα καλά στο φθινόπωρο και ήδη οι πρώτες ιώσεις έχουν εμφανιστεί. Για αυτό το λόγο τρώμε σωστά και ισορροπημένα για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Δεν ακολουθούμε χαμηλά ενεργειακές δίαιτες και διατροφές που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο στερούμε από τον οργανισμό μας ενέργεια αλλά και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του.

Για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο (άπαχο κόκκινο κρέας, θαλασσινά, φακές, σιτηρά), σε βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, σπόρους και ξηρούς καρπούς), σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδια) και σε σίδηρο (κρεατικά, όσπρια).

Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας! Καταναλώστε διάφορα φρούτα και λαχανικά με έντονα αλλά και με διαφορετικά χρώματα, όπως είναι τα ρόδια, τα κόκκινα σταφύλια, η κολοκύθα, το μπρόκολο κ.α.
Όλες οι παραπάνω τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που θωρακίζουν το σώμα κατά των ασθενειών.

Επιλέξτε λαχανικά εποχής τα οποία είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά. Ξεχάστε τα αγγουράκια και επιλέξτε κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών κ.α.

Αλλάξτε τρόπο μαγειρέματος. Αφήστε το μπάρμπεκιου και κάντε τα ψάρια, το κοτόπουλο και το κρέας ωραιότατες σούπες με τη συνοδεία λαχανικών. Οι σούπες ταιριάζουν καλύτερα με τον φθινοπωρινό καιρό και μας προσφέρουν και ενυδάτωση.

Τέλος, επωφεληθείτε από την καλή θερμοκρασία και αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ChatGPT βοηθά άτομα με οξεία ουρολογικά συμπτώματα
Παθογόνα εξαπλώνονται πιο πολύ και πιο γρήγορα λόγω κλιματικής αλλαγής
Ξεκινά ο πρώτος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών 2024