Ελπίδα για 33 εκατομμύρια Ευρωπαίους αποτελεί πρωτοποριακή θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Σύμφωνα με συμπεράσματα κλινικών μελετών που παρουσιάστηκαν σε Παγκόσμιο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη (19-22 Νοεμβρίου), η αγομελατίνη αποτελεί τον πιο σύγχρονο μηχανισμό δράσης, διαφορετικό από τα συνήθη αντικαταθλιπτικά, αφού ασκεί την αποτελεσματικότητά της χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη κατέχει την 4η θέση, παγκοσμίως από πλευράς απώλειας ζωής, αναπηρίας και κοινωνικής δυσλειτουργίας ενώ προβλέπεται ότι το 2020, θα καταλάβει την 1η θέση, στις dυτικές κοινωνίες.

Διεθνώς, το 6-8% του πληθυσμού θα εμφανίσει, κάποια στιγμή της ζωής του κατάθλιψη, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη.

Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι η νέα θεραπευτική αντιμετώπιση απευθύνεται σε ευρύ φάσμα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των πιο βαριά καταθλιπτικών, ενώ εμφανίζεται βελτίωση της ευεξίας από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της αγωγής, ενώ από τη δεύτερη εβδομάδα, διπλασιάζεται το ποσοστό των ασθενών που ανταποκρίνεται στη θεραπεία, σε σχέση με τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά (SSRI).

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Ψυχίατρος κ. Κ. Φουντουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι ‘Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών καθιερώνουν την αγομελατίνη ως την πιο σημαντική σύγχρονη, εναλλακτική θεραπεία, για την πλήρη αντιμετώπιση της κατάθλιψης, καθώς οδηγεί τους ασθενείς σε πιο ολοκληρωμένη και σταθερή ύφεση’, και πρόσθεσε ότι ‘Το 76% των ασθενών που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες ανταποκρίθηκαν στην αγωγή από την 6η εβδομάδα και 73% παρουσίασε ύφεση από τη 12η εβδομάδα, ενώ σχεδόν 8 στους 10 ασθενείς απαλλάχθηκαν πλήρως από τις υποτροπές τον 6ο και 10ο μήνα της θεραπείας’.



Ο κ. Hans-Jurgen Moller, Πρόεδρος της Ψυχιατρικής Παν/μιακής Κλινικής του Μονάχου Ludwig – Maximillians δήλωσε, ‘Η νέα θεραπεία της κατάθλιψης επιδεικνύει υψηλή κλινική βελτίωση και ισχυρή αποτελεσματικότητα σε όλα τα βασικά συμπτώματα, όπως καταθλιπτική διάθεση, άγχος, αίσθημα ενοχής, ψυχοκινητική επιβράδυνση, διαταραχές ύπνου και κόπωση, ενώ συγχρόνως διατηρεί τη σεξουαλική λειτουργία.

Επιπλέον, έχει αποδείξει σταθερή αποτελεσματικότητα σε κάθε βήμα της θεραπευτικής αγωγής και σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών ακόμα και με σοβαρή κατάθλιψη με ποσοστό ανταπόκρισης που φτάνει το 78%’.

Ο κ. Γ. Παπαγεωργίου, Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα, Νοσοκομείο ‘Ευαγγελισμός’ τονίζει, ‘όλες οι ενδείξεις των κλινικών μελετών είναι πολύ ενθαρρυντικές για τους ασθενείς, καθώς από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, εμφανίζεται εξαιρετική βελτίωση της ευεξίας και της ποιότητας του ύπνου αλλά και της σφαιρικής κλινικής εικόνας του ασθενή’ και πρόσθεσε, ‘Το σημαντικό στοιχείο της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό