Μικρής διάρκειας έντονη άσκηση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην εξάλειψη των επιπτώσεων που μπορεί να έχει το στρες στην κυτταρική γήρανση, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύντομης διάρκειας έντονη φυσική δραστηριότητα μείωσε το 'κόντεμα' των τελομερών, ένα σημαντικό σημάδι της κυτταρικής γήρανσης. Στην έρευνα, 63 υγιείς γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας χωρίστηκαν σε ομάδες άσκησης και μη άσκησης, με βάση τα επίπεδα άσκησης των τελευταίων 3 ετών.

Πολλές από τις γυναίκες εμφάνιζαν υψηλό στρες, καθώς είχαν σύζυγο ή γονέα που έπασχε από άνοια. Οι γυναίκες στην ομάδα αυτών που δεν ασκούταν και ανέφεραν υψηλότερο στρες είχαν κοντύτερα τελομερή. Οι δραστήριες γυναίκες που εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα στρες δεν είχαν κοντύτερα τελομερή.

Οι γυναίκες που ασκούνταν έντονα για σύντομο χρόνο-τουλάχιστον 40 λεπτά σε διάστημα 3 ημερών-και εμφάνιζαν στρες είχαν μακρύτερα τελομερή σε σχέση με τις γυναίκες που δεν ασκούνταν και εμφάνιζαν στρες. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι 13 λεπτά ή περισσότερο έντονης άσκησης καθημερινά φαίνεται να αποτελεί σημαντικός παράγοντας που συνδέεται με τα μακρύτερα τελομερή.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Eli Puterman, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που συνδέουν το στρες με την υγεία είναι συναρπαστικό να αποκαλύπτεται ότι υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι για να καθυστερήσει ή να ακυρώσει την επίδρασή του.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS ONE.’

Πηγές:
‘PLoS ONE.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας