Γυναίκες με κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 80.000 γυναίκες, ανακάλυψε ότι όσες είχαν ιστορικό κατάθλιψης αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 29%.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Stroke: Journal of the American Heart Association’, αναφέρει ότι οι γιατροί θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι άνθρωποι με κατάθλιψη, γενικά μπορεί να παραμελούν την υγεία τους.

Βρετανοί ειδικοί στα εγκεφαλικά επεισόδια, δήλωσαν ότι η κατάθλιψη μόνο δεν είναι πιθανό να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην έρευνα, έλαβαν μέρος γυναίκες, ηλικίας 54 έως 79 ετών. Επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από το 2000 έως το 2006.

Καμία γυναίκα δεν είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την έναρξη της έρευνας, ενώ ποσοστό 22% διαγνώστηκε με κατάθλιψη.

Σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης, γυναίκες με κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι μόνες, καπνίστριες και να γυμνάζονται λιγότερο. Ήταν επίσης ελαφρώς νεότερες, είχαν υψηλότερο ΔΜΣ και παθήσεις όπως υπέρταση, καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 1.033 γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μαζί με τον αυξημένο κίνδυνο για όσες διαγνώστηκαν με κατάθλιψη σε κάποια στιγμή της ζωής τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι γυναίκες που χρησιμοποίησαν αντικαταθλιπτικά, ιδιαίτερα τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή 2 χρόνια πριν την έρευνα, διέτρεχαν κίνδυνο 39% υψηλότερο.

Ωστόσο, η επικεφαλής της έρευνας, Dr Kathryn Rexrode, δήλωσε ότι τα φάρμακα, πιθανότερα αποτελούν ένδειξη ότι κάποιος πάσχει από πιο σοβαρή νόσο παρά ότι είναι αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν θεωρεί ότι τα φάρμακα αποτελούν την κύρια αιτία του κινδύνου.

Η παρούσα έρευνα δεν υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν τη λήψη των φαρμάκων τους για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόσθεσε, ότι η κατάθλιψη μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους από τη ρύθμιση άλλων ιατρικών προβλημάτων, όπως διαβήτη και υπέρταση, από την τακτική λήψη φαρμάκων ή άλλα μέτρα του τρόπου ζωής, όπως άσκηση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν ενδεχομένως να συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο.

Ο ερευνητής, Dr An Pan, του Harvard School of Public Health, δήλωσε ότι η φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως να είναι ο σωματικός μηχανισμός που συνδέει την κατάθλιψη και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρόσθεσε, ότι ανεξάρτητα από το μηχανισμό, η αναγνώριση ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει τους γιατρούς να μην εστιάζουν μόνο στην κατάθλιψη αλλά στην αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως υπέρταση, διαβήτη και αυξημένη χοληστερόλη, καθώς και την αντιμετώπιση συμπεριφορών του τρόπου ζωής, όπως κάπνισμα και άσκηση.

Πηγές:
‘Stroke: Journal of the American Heart Association’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός
Η Γεωργία Γαβριηλίδου νέα προϊσταμένη Νομικού Τμήματος του ΕΜΑ