Η αιτία της υπέρτασης ενδέχεται να ‘κρύβεται’ στον εγκέφαλο και όχι στην καρδιά, τα νεφρά ή τις αρτηρίες, υποστηρίζει νέα βρετανική έρευνα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ εκτιμούν ότι το εύρημα ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους όσον αφορά την αντιμετώπιση της υπέρτασης, η οποία αφορά έναν στους πέντε Βρετανούς.

Οι ερευνητές απομόνωσαν μια πρωτεΐνη, την JAM-1, στον εγκέφαλο, η οποία φαίνεται πως εγκλωβίζει τα λευκά αιμοσφαίρια και εμποδίζει τη ροή του αίματος. Αυτό ενδέχεται να προκαλεί φλεγμονή με αποτέλεσμα τη μικρή παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και τελικά, όπως υπογραμμίζει η καθηγήτρια Julian Patton, στο περιοδικό ‘Hypertension’, σε υπέρταση.

Οι έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι η πρωτεΐνη JAM-1 σχετίζεται με αυξημένη πίεση αν και δεν έχει βρεθεί ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτό.

Την παρούσα στιγμή οι ερευνητές εξετάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να κατανοήσουν περισσότερο το μηχανισμό. Όπως δήλωσαν, η μελλοντική πρόκληση κρύβεται στο να κατανοήσουν τον τύπο της φλεγμονής στα αγγεία, ώστε να χορηγούν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η πρωτεΐνη JAM-1 θα μπορέσει να αποκαλύψει νέα δεδομένα στην κατανόηση της υπέρτασης.

Οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα να αντιμετωπίσουν ασθενείς με υπέρταση, που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, με φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή των αγγείων και αυξάνουν τη ροή στον εγκέφαλο.

Ο καθηγητής Pearson, του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας θεωρεί σημαντικά τα νέα ευρήματα, καθώς πιστεύει ότι υπάρχουν ανεξήγητες αιτίες υπέρτασης που συνδέονται με την παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει την πίεση.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής των νευροχειρουργό Alex Green δήλωσε πως μπορεί να αλλάξει την αρτηριακή πίεση ανθρώπων με την τοποθέτηση ηλεκτροδίων σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Εταιρίας Αρτηριακής Πίεσης της Βρετανίας, Graham Mac Gregor, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Θεωρεί πως η υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι αποτελεσματική με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής ακολουθεί σωστά τις οδηγίες για τη χορήγησή τους και επιλέγει να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν και η υπέρταση μπορεί να έχει συμπτώματα τη θολή όραση, τη ζαλάδα και τον πονοκέφαλο, στους περισσότερους ανθρώπους περνά απαρατήρητη καθώς δεν δίνει συμπτώματα. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και ασθένειες των νεφρών.

Πηγές:
‘Hypertension’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD