Σε έντονο στρες οδηγεί ο καθημερινός τρόπος ζωής, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά. Επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πιθανή μια ‘επιδημία’ καρδιαγγειακών ασθενειών. Προσθέτουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε υπέρταση, την οποία ενδεχομένως αψηφούν οι άνθρωποι που την εμφανίζουν.

Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, ένας στους τέσσερις ενήλικες εμφανίζουν υπέρταση χωρίς να το γνωρίζουν και την επόμενη εικοσαετία το ποσοστό θα αυξηθεί στο 60%.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιστατικών υπέρτασης και τουλάχιστον να δοθεί προσοχή στο σύγχρονο και αγχωτικό τρόπο ζωής. Θεωρούν πως αν δεν αλλάξει ο τρόπος ζωής και δεν βελτιωθούν η διάγνωση και η θεραπεία, η σύγχρονη πρόοδος που έχει επιτευχθεί στα καρδιαγγειακά προβλήματα θα αντιστραφεί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, κάθε χρόνο περίπου 1,7 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως σχετίζονται με την υπέρταση.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις ανατολικές χώρες που προχωρούν σε δυτικού τύπου τρόπου ζωής, όπως στη Βραζιλία, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Δρ. Πάνος Καναβός, του London School of Economics, δήλωσε ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι η υπέρταση αφορά μόνο τους ηλικιωμένους. Θεωρεί πως η υπέρταση που δεν ελέγχεται, στην ηλικία των 30, 40 ή 50 στην ακμή της παραγωγικής διαδικασίας του ατόμου, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια και θα μετατρέψει ενδεχομένως τους ανθρώπους από ακμαίους παραγωγικά σε ανθρώπους που θα έχουν ανάγκη από περίθαλψη λόγω των αυξημένων αναγκών τους.

Ο επιστήμονας καλεί σε συντονισμένες προσπάθειες για την έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης και την παρακολούθηση των αιτιών της. Εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η υπέρταση οδηγεί σε καρδιαγγειακές ασθένειες.

Τονίζει πως για ορισμένους ανθρώπους, το να είναι διαρκώς σε έντονο στρες τους προδιαθέτει σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το στρες επηρεάζει τον τρόπο ζωής, καθώς μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους στο κάπνισμα, στη φτωχή διατροφή, στην έλλειψη άσκησης και στο ποτό και έτσι να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών.

Προτείνει οι άνθρωποι να εντοπίσουν τους παράγοντες που τους προξενούν άγχος και να προσπαθήσουν να τους αποφύγουν ή να μάθουν να τους αντιμετωπίζουν καθώς και να γυμνάζονται τακτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD