Η άσκηση όχι μόνο δυναμώνει τους μυς αλλά και απομακρύνει τη γήρανσή τους. Έρευνα που έγινε σε ανθρώπους άνω των 65 ετών έδειξε ότι η άσκηση με βαράκια, αντιστρέφει τα σημάδια γήρανσης στους μυς.

Η ανάλυση των ιστών των μυών έδειξε ότι τα κύτταρα στους μυς, μετά την άσκηση, έγιναν το ίδιο ενεργά με αυτά ενός ανθρώπου είκοσι ετών. Οι Καναδοί ερευνητές της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS One, αποκάλυψε τα οφέλη του να παραμένει κανείς ενεργός.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, περίπου 25 υγιείς ενήλικες, άνω των 65 ετών, ασκήθηκαν δυο μέρες την εβδομάδα, για μια ώρα και για διάστημα έξη μηνών.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά ανθρώπων ηλικίας 20 έως 35 ετών. Πριν από την έναρξη του προγράμματος γυμναστικής, οι ηλικιωμένοι ήταν κατά 59% πιο αδύναμοι από τους νεότερους. Ωστόσο, μετά το πρόγραμμα άσκησης το ποσοστό βελτιώθηκε, φθάνοντας στο 38%.

Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα ιστού για να εξετάσουν τις αλλαγές στα μιτοχόνδρια, που βρίσκονται σε κάθε κύτταρο και δημιουργούν ενέργεια.

Τα αποτελέσματα έρχονται να υπογραμμίσουν τη σημασία της γυμναστικής, όχι μόνο σα μέσο για τη βελτίωση της υγείας, αλλά και για την αντίσταση κατά της διαδικασίας γήρανσης.

Τέσσερις μήνες μετά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα σε γυμναστήριο αλλά έκαναν ελαφρές ασκήσεις στο σπίτι. Παρέμεναν το ίδιο δυνατοί και είχαν την ίδια μυϊκή μάζα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η γονιδιακή έκφραση μειώνεται με το πέρασμα των ετών. Ωστόσο η άσκηση φάνηκε να αντιστρέφει τη γονιδιακή έκφραση σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των νέων.

Η έρευνα έδειξε ότι δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσει κάποιος γυμναστική

Η Καθηγήτρια Marion McMurdo του University of Dundee, δήλωσε ότι υπάρχει μείωση στη δύναμη των ιστών των μυών που σχετίζεται με τo πέρασμα των χρόνων και αρχίζει από την ηλικία των 35ετών.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη. Ακόμα και άνθρωποι 90 ετών μπορούν να επανακτήσουν χαμένο μυϊκό ιστό και μυϊκή δύναμη με μέτρια άσκηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece