Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η αύξηση των φόρων στα σακχαρούχα αναψυκτικά δεν αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο μείωσης της παχυσαρκίας, καθώς το πιθανότερο θα ήταν να στρέψει τους καταναλωτές σε άλλα, αφορολόγητα τρόφιμα και ποτά ως υποκατάστατα, οδηγώντας ενδεχομένως σε υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

Η φορολόγηση των σακχαρούχων αναψυκτικών θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των θερμίδων, ωστόσο τα οφέλη για την υγεία θα αντισταθμίζονταν, αφού το πιθανότερο είναι ότι οι καταναλωτές θα τα αντικαθιστούσαν μεεναλλακτικές λύσεις με περισσότερες ίσως θερμίδες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η νέαμελέτη που εκπόνησαν από κοινού ερευνητές από το κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο RTIInternational (Research Triangle Park), το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Σύμφωνα με τη μελέτη (Predicting the Effects ofSugar-Sweetened Beverage Taxes on Food and Beverage Demand in a Large Demand System), που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Agricultural Economics,  η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων από σακχαρούχα αναψυκτικά ως απόρροια ενόςπιθανού φόρου στα αναψυκτικά, του λεγόμενου «soda tax» όπου αυτός έχει επιβληθεί, πιθανότατα θα έστρεφε τους καταναλωτές στο να υποκαταστήσουν αυτές τις θερμίδες με άλλες, αυξάνοντας την πρόσληψη αλατιού και λιπαρών από αφορολόγητα τρόφιμα και ποτά.

Ο Chen Zhen, διδάκτωρ ερευνητής οικονομολόγος στο RTI και βασικός συγγραφέας της μελέτης, δηλώνει στο σχετικό δελτίο τύπου: "Η θέσπιση ενός φόρου στα σακχαρούχα αναψυκτικά μπορεί να φαίνεται μια ελκυστική επιλογή στο πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ωστόσο η χρήση φόρων για τη μείωση της παχυσαρκίας δεν είναι τόσο εύκολη όπως στην περίπτωση του καπνίσματος".

Και προσθέτει: "Οι καταναλωτές θα μπορούσαν κάλλιστα να υποκαταστήσουν αφορολόγητα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας με άλλα που φορολογούνται. Και όπως άλλωστε γνωρίζουμε, η μείωση των θερμίδων είναι ένας μόνο από τους διάφορους τρόπους προώθησης της υγιεινής διατροφής και της μείωσης των σχετιζόμενων με τη διατροφή χρόνιων ασθενειών".

Η μελέτη εξέτασε επίσης τις διαφορές στην αγοραστική συμπεριφορά ανάμεσα σε νοικοκυριά στις ΗΠΑ με χαμηλά και σε άλλα με υψηλότερα εισοδήματα. Το ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα τείνουν να αγοράζουν τρόφιμα και ποτά με περισσότερες θερμίδες προερχόμενες από λιπαρά και αλάτι σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αγορές που πραγματοποίησαν οι οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα.

"Επειδή οι οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα τείνουν να αγοράζουν περισσότερα σακχαρούχα αναψυκτικά σε σχέση με τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις, θα ήταν ευκολότερο για εκείνες να καρπωθούν τα οφέλη για την υγεία από τη μειωμένη πρόσληψη σακχαρούχων αναψυκτικών", υποστηρίζει ο Δρ Zhen. "Όμως, θα κατέβαλαν περισσότερα σε τέτοιους φόρους, καθιστώντας τον τελικά έναν αναδρομικό φόρο", καταλήγει ο Δρ Zhen, ακυρώνοντας επί της ουσίας τον σκοπό του φόρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από την αρχή του έτους οι προϋπολογισμοί νοσοκομείων, ΥΠΕ - Θεμιστοκλέους: Τι αλλάζει το 2025
Η σύντομη εκπαίδευση πριν το χειρουργείο αυξάνει την ασφάλεια των ασθενών
Νέα θεραπεία για τους όγκους των ματιών - Τι αναφέρουν Αυστριακοί επιστήμονες