Τον καθοριστικό ρόλο των γονιών στη διαμόρφωση ορθής διατροφικής συμπεριφοράς και την υιοθέτηση σωματικής άσκησης από τα παιδιά δείχνει η έρευνα της Διατροφής του Παιδιού. 

Στην πρώτη της επιστημονική έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών, η «Διατροφή του Παιδιού» εστιάζει στις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας της μέσης ελληνικής οικογένειας και την επίδρασή τους στο σωματικό βάρος. Τα ευρήματα καταδεικνύουν την ελλιπή σωματική δραστηριότητα, την επικράτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής, την έλλειψη οικογενειακών γευμάτων και την υιοθέτηση μη ισορροπημένης διατροφής με υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφών και γλυκών ως τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της παχυσαρκίας.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες (GRECO study, Energy-project study), τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στον ελληνικό πληθυσμό εκτιμάται ότι αγγίζουν το 40%, συμβαδίζοντας με τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και των ενηλίκων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι σε όλες τις μελέτες παρατηρείται ότι τα παιδιά με παχύσαρκους γονείς έχουν υψηλότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το βάρος τους.

Πιο αναλυτικά, στα κύρια σημεία της η έρευνα συμπεραίνει ότι:
1. Η σωματική δραστηριότητα και δη η κοινή σωματική άσκηση παιδιών και γονιών αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
• το ποσοστό των παιδιών με φυσιολογικό βάρος που γυμνάζεται με μέλη της οικογένειας τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των παχύσαρκων παιδιών.
2. Ο καθιστικός τρόπος ζωής συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους των Ελληνόπουλων.
• το 70% των παιδιών αφιερώνει λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα σε εξωσχολικές σωματικές δραστηριότητες.
• περισσότερα υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά ξοδεύουν πάνω από 2 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση/ στον υπολογιστή, σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος.
3. Η ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στις αρχές της Μεσογειακής διατροφής συνεισφέρει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του βάρους. Ωστόσο τα Ελληνόπουλα δεν την ακολουθούν.
• Το 78,5% καταναλώνει κόκκινο κρέας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
• 68% των παιδιών δεν καταναλώνει καθημερινά λαχανικά
• 58% δεν συμπεριλαμβάνει στην καθημερινή του διατροφή φρούτα.
4. Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και γενικότερα λιπαρών τροφών συμβάλλει σημαντικά τσο αυξημένο σωματικό βάρος.

ΜΚΟ «Διατροφή του Παιδιού»

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Διατροφή του Παιδιού» ξεκινάει τη λειτουργία της φιλοδοξώντας να καταθέσει την επιστημονική γνώση της τόσο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, όσο και σε επιμέρους θέματα αναφορικά με την κακή σίτιση στην ευαίσθητη παιδική ηλικία. Στόχος της είναι να συμβάλλει στην έγκυρη ενημέρωση και παρέμβαση για τις σωστές διατροφικές επιλογές σε παιδιά και γονείς, ώστε η πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας να ξεκινήσει κατά την κρίσιμη παιδική ηλικία, την πιο καθοριστική περίοδο για τη μετέπειτα εξέλιξη της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΜΚΟ «Διατροφή του Παιδιού» αποσκοπεί όχι μόνο στη δημιουργία ενός επιστημονικού, σύγχρονου και εύληπτου πλαισίου ενημέρωσης, αλλά και στην ουσιαστική παρέμβαση στην τροποποίηση των συμπεριφορών αφενός σε επίπεδο διατροφής, αφετέρου σωματικής δραστηριότητας.


Η «Διατροφή του Παιδιού» ιδρύθηκε από καταξιωμένους επιστήμονες, με πολυετή εμπειρία στην κλινική διαιτολογία-διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα και σημαντικό επιστημονικό έργο στην έρευνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. To διοικητικό συμβούλιό της στελεχώνουν οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι Αναστάσιος Παπαλαζάρου, PhD, Πρόεδρος Δ.Σ., Παναγιώτης Βαραγιάννης, Μ.Μed.Sc. Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Παρασκευάς Παπαχρήστος, Μ.Sc., Γραμματέας Δ.Σ., Πωλ Φαρατζιάν, M.Sc., Υπεύθυνος Επιστημονικών Ερευνών και Δράσεων, και ο καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής υδατοσφαίρισης Παντελής Αντωνίου. Την ομάδα πλαισιώνει σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό.

Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ «Η Διατροφή του Παιδιού» Αν. Παπαλάζαρου δήλωσε σχετικά: «Για να μειώσουμε την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά και των γονέων. Οι γονείς φαίνεται να μην συνειδητοποιούν τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων όχι μόνο της υπερκατανάλωσης φαγητού, αλλά και της τηλεόρασης και του υπολογιστή στο βάρος των παιδιών τους. Ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν μαθαίνοντας στα παιδιά τους να αγαπήσουν και να εξοικειωθούν με τη σωματική δραστηριότητα είναι καταλυτικός για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους».

Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.childnutrition.gr.

Σκοπός της “Διατροφής του Παιδιού” είναι η οργάνωση και υποστήριξη επιστημονικών μελετών για τη διατροφή, την ανάπτυξη και θρέψη παιδιών και εφήβων. Μεταξύ άλλων, η «Διατροφή του Παιδιού» σχεδιάζει καινοτόμα προγράμματα διατροφικής αγωγής, προωθεί σωστά διατροφικά πρότυπα για παιδιά και εφήβους, ευαισθητοποιεί το κοινό στην ισορροπημένη παιδική διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, και πληροφορεί τους καταναλωτές για ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και υγιεινή τροφίμων.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από την αρχή του έτους οι προϋπολογισμοί νοσοκομείων, ΥΠΕ - Θεμιστοκλέους: Τι αλλάζει το 2025
Η σύντομη εκπαίδευση πριν το χειρουργείο αυξάνει την ασφάλεια των ασθενών
Νέα θεραπεία για τους όγκους των ματιών - Τι αναφέρουν Αυστριακοί επιστήμονες