Ο ανεπαρκής ύπνος τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα εκτέλεσης των καθημερινών εργασιών οδηγώντας σε υπερβολική πρόσληψη τροφής σε παιδιά και ενήλικες, ανακάλυψαν ερευνητές του University of Nebraska-Lincoln.

Μετά από διαταραγμένο ύπνο επηρεάζεται η ορμόνη που ελέγχει την όρεξη, το συναισθηματικό στρες είναι μεγαλύτερο και ο άνθρωπος επιθυμεί περισσότερη τροφή για να αναπληρώσει την έλλειψη ενέργειας και την παρορμητική συμπεριφορά.

Όλοι οι προηγούμενοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα τροφής που θα καταναλώσει κάποιος την ημέρα.
Οι ερευνητές Alyssa Lundahl και Timothy D. Nelson, του University of Nebraska-Lincoln, δήλωσαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να σκέφτονται τη σχέση μεταξύ του ύπνου και της διατροφής και ότι ο ύπνος θα πρέπει να λαμβάνεται ενεργά υπόψη στις προσπάθειες αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς.

Είναι γνωστό ότι η πρόσληψη υπερβολικής τροφής συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια.
Η κατανόηση των μηχανισμών που συνδέουν τον διαταραγμένο ύπνο με την αυξημένη πρόσληψη τροφής είναι σημαντική για την ενημέρωση των παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής στις χρόνιας παθήσεις, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η πρόσληψη τροφής καθοδηγείται από βιολογικούς, συναισθηματικούς, νοητικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι Lundahl και Nelson σημειώνουν ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό και επηρεάζονται από τις συνήθειες ύπνου.

Ο διαταραγμένος ύπνος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη χρόνια βλάβη στην υγεία σε ενήλικες και παιδιά.
Είναι σημαντικό να το γνωρίζουν οι άνθρωποι, ώστε αν υποφέρουν από έλλειψη ύπνου να προσέχουν καλύτερα την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Health Psychology.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Health Psychology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD