Ο καφές δεν μας βάζει σε κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας ή διαβήτη, σύμφωνα με νέα γονιδιακή μελέτη.

Δανοί ερευνητές εξέτασαν γονίδια, καθώς αυτά παίζουν ρόλο στην ποσότητα καφέ που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επομένως, αν κάποιος φέρει τα συγκεκριμένα για τον καφέ γονίδια μπορεί ενδεχομένως να πίνει περισσότερο από όσους δεν τα φέρουν.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο καφές ούτε αυξάνει ούτε μειώνει τον κίνδυνο νόσων που συνδέονται με τον τρόπο ζωής. όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Ο Ask Tybjaeg Nordestgaard, του Herlev and Gentofte Hospital στη Δανία, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση των γονιδίων με την υψηλή κατανάλωση καφέ.

Ο Nordestgaard πρόσθεσε, στην έρευνα που δημοσιεύεται στο International Journal of Epidemiology, ότι τα συγκεκριμένα γονίδια είναι εντελώς ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής και επομένως η κατανάλωση καφέ καθαυτή δεν συνδέεται με νόσους που συνδέονται με τον τρόπο ζωής.

Σε συνεργασία με ερευνητές του University of Copenhagen, ο Nordestgaard ανέλυσε το DNA και πληροφορίες για την κατανάλωση καφέ και νόσων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής 93.000 Δανών.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον αριθμό των γονιδίων που επηρεάζουν την επιθυμία για καφέ και το αν η υψηλότερη κατανάλωση αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων που συνδέονται με τον τρόπο ζωής.

Όπως δήλωσαν, φάνηκε ότι τα γονίδια που συνδέονται με τον καφέ δεν συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκίας.

Ο Boerge Nordestgaard, καθηγητής στο University of Copenhagen, δήλωσε ότι αυτό υποδεικνύει ότι η κατανάλωση καφέ ούτε προκαλεί ούτε προστατεύει από νόσους που συνδέονται με τον τρόπο ζωής.

 

Πηγές:
International Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πορτογαλία: Μια εστία της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο
Το κάπνισμα πριν την ηλικία των 15 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ [μελέτη]
Χυμός δαμάσκηνου: Ποια είναι τα οφέλη του