Η ορθοστασία για τουλάχιστον το ένα τέταρτο της ημέρας συνδέεται με 32% μειωμένη πιθανότητα παχυσαρκίας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ενώ η καθιστική συμπεριφορά έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι σαφές αν η ορθοστασία για περισσότερες ώρες έχει προστατευτικό όφελος.

Ο Kerem Shuval, του American Cancer Society, και η ομάδα του, εξέτασαν τις συνήθειες ορθοστασίας σε σχέση με την παχυσαρκία και τον μεταβολικό κίνδυνο σε περισσότερους από 7.000 ανθρώπους μεταξύ 2010 και 2015.

Συγκεκριμένα, η σχέση μεταξύ του χρόνου ορθοστασίας και της παχυσαρκίας καθορίστηκε μέσω 3 μετρήσεων: Δείκτη Μάζας Σώματος, ποσοστoύ σωματικού λίπους και περιμέτρου μέσης.

Η σχέση μεταξύ της ορθοστασίας και του μεταβολικού κινδύνου αξιολογήθηκε μέσω του μεταβολικού συνδρόμου.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι στους άντρες, η ορθοστασία για ένα τέταρτο του χρόνου συνδέθηκε με 32% μειωμένη πιθανότητα παχυσαρκίας (ποσοστό σωματικού λίπους).

Η ορθοστασία κατά το ήμισυ του χρόνου συνδέθηκε με 59% χαμηλότερη πιθανότητα παχυσαρκίας. Ωστόσο, το να στέκεται κάποιος περισσότερο από τα τρία τέταρτα του χρόνου δεν συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Στις γυναίκες, το να στέκονται όρθιες το ένα τέταρτο, το ήμισυ και τα τρία τέταρτα του χρόνου συνδέθηκε με 35%, 47% και 57% μείωση της πιθανότητας κοιλιακής παχυσαρκίας, αντίστοιχα.

Δεν διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ της ορθοστασίας και του μεταβολικού συνδρόμου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings.

Πηγές:
Mayo Clinic Proceedings.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD