Έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες τη νύχτα είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση και αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που τελικά μπορεί να οδηγήσει στον διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Bruno Geloneze University of Campinas στο Σάο Πάολο, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε αύξηση στην αντίσταση στην ινσουλίνη ανεξάρτητα από την παρουσία παχυσαρκίας, υποδεικνύοντας εγγενή μηχανισμό που συνδέει τη στέρηση ύπνου και τη μεταβολική διαταραχή. Πρόσθεσε ότι η χρόνια μείωση των ωρών του ύπνου κατά 2 ώρες την ημέρα είναι αρκετή για να μειωθεί η ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που συλλέχτηκαν μεταξύ 2011 και 2014 από 615 παιδιά ηλικίας 10 έως 19 ετών.
Οι ερευνητές μεταξύ άλλων μέτρησαν το βάρος, το ύψος και την αρτηριακή πίεση. Οι έφηβοι ανέφεραν τις συνήθειες ύπνου και 81 από αυτούς υποβλήθηκαν σε επιπλέον εξέταση ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Κατά μέσον όρο, οι έφηβοι ανέφεραν ότι κοιμόνταν 7,9 ώρες τη νύχτα. Οι 257 που κοιμόνταν λιγότερο από 8 ώρες έτειναν να είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι, να έχουν υψηλότερο βάρος σε σχέση με το ύψος τους και μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και λαιμού σε σύγκριση με όσους κοιμόνταν περισσότερο, αναφέρει η έρευνα στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Όσοι κοιμόνταν λιγότερο ήταν επίσης λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη.

Η Van Cauter, του University of Chicago, δήλωσε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επομένως δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο λιγότερος ύπνος προκάλεσε την αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτήν λόγω δυσκολίας στη ρύθμιση της όρεξης, οδηγώντας σε αύξηση του βάρους.

 

Πηγές:
AMA Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κόψετε το ποτό
Διαβήτης τύπου 1: Εξετάζονται οι ενέσεις απώλειας βάρους
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε