Επιστήμονες αισιοδοξούν ότι εμβόλιο που θα χορηγείται κάθε τέσσερις μήνες θα μπορέσει μελλοντικά την ανάγκη λήψης χαπιών για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Ομάδα από ελβετική εταιρία βιοτεχνολογίας ανακάλυψε ότι το εμβόλιο ενάντια σε ορμόνη που βρίσκεται στο αίμα μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση, αναφέρει το περιοδικό ‘Lancet’.

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 72 ασθενείς με υπέρταση και φάνηκε να έχει αποτέλεσμα χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Οι ερευνητές και ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά αλλά χρειάζονται δοκιμές μεγάλης κλίμακος.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εμβόλιο, που δουλεύει ενάντια στην ορμόνη αγγειοτενσίνη, η οποία προκαλεί τη συστολή των αγγείων αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, μπορεί να αποτελέσει απλή εναλλακτική λύση.

Στην έρευνα δοκίμασαν το εμβόλιο, σε δυο διαφορετικές δόσεις, έναντι ψευδοφάρμακου, για διάστημα δυο εβδομάδων.

Τα εμβόλια δόθηκαν στην αρχή και μετά από 4 και 12 εβδομάδες, αρκετό διάστημα για να δώσει στον ασθενή τετράμηνη προστασία.

Καμία από τις δυο δόσεις δεν μείωσε σημαντικά την πίεση τη νύχτα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρα, η μεγαλύτερη δόση μείωνε σημαντικά την πίεση, ειδικά αργά το πρωί όταν είναι γνωστό πως η πίεση αυξάνεται.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr.Martin Bachmann δήλωσε πως το εμβόλιο θα μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει πιο εύκολο τρόπο ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και θα χορηγείται κατά τη διάρκεια τακτικών επισκέψεων στον γιατρό.

Ο Καθηγητής Jeremy Pearson του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας συμφώνησε οτι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αλλά πως χρειάζονται νέες δοκιμές.

Πηγές:
‘Lancet’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD