Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ασθενών με καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο British Columbia, ανακοίνωσε ότι το εύρημα τονίζει την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης των ασθενών με καρκίνο, για σημάδια ψυχολογικής αναστάτωσης.

Η έρευνα, ανασκόπηση 26 μελετών που περιελάμβαναν 9.147 ασθενείς, δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer’.

Αποκάλυψε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν κατά 25% υψηλότερα σε καρκινοπαθείς με συμπτώματα κατάθλιψης. Στην περίπτωση που οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με σοβαρή ή ελαφριά κατάθλιψη, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν κατά 39% υψηλότερα.



Ο αυξημένος κίνδυνος παρέμενε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλα κλινικά χαρακτηριστικά που μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν την επιβίωση. Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα, καθώς είναι δύσκολο να αποκλειστεί η σημασία άλλων παραγόντων.

Υπογράμμισαν επίσης ότι, γενικά, ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο λόγω της κατάθλιψης ήταν μικρός-έτσι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αισθάνονται ότι πρέπει να διατηρούν θετική στάση για να νικήσουν τη νόσο. Οι έρευνες, τις οποίες ανασκόπησε η ερευνητική ομάδα, εστίασαν σε εύρος περιόδων θνησιμότητας, από 1 έως 10 έτη.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατάθλιψη επηρέαζε την εξέλιξη της νόσου-αν και ο αριθμός των ερευνών που εστίαζαν σε αυτό ήταν περιορισμένος.

Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του όγκου και την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλες περιοχές του οργανισμού.

Είναι πιθανό η κατάθλιψη να επηρεάζει τις ορμόνες, το ανοσοποιητικό σύστημα ή οι άνθρωποι με κατάθλιψη να συμπεριφέρονται με τρόπο που ενδεχομένως επηρεάζει το πόσο θα ζήσουν.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να έχουν λιγότερες πιθανότητες να συμμορφώνονται στην αγωγή.

Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι η κατάθλιψη προκαλεί πράγματι γρηγορότερο θάνατο σε ασθενείς με καρκίνο σε σχέση με το αν δεν εμφάνιζαν κατάθλιψη.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερο τη θνησιμότητα από καρδιακή νόσο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Jillian Satin, δήλωσε ότι είναι αρκετά αξιοσημείωτο ότι η παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων ή διάγνωσης κατάθλιψης μπορεί να προβλέψει τη θνησιμότητα σε ασθενείς με καρκίνο.

Ωστόσο, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του ότι ο αυξημένος κίνδυνος είναι αρκετά μικρός. Ασθενείς με καρκίνο δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται αν νιώθουν συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά σίγουρα είναι λογικό να συζητούν με τον γιατρό τους σχετικά με την ψυχική τους υγεία.

Η Dr Julie Sharp, του Ιδρύματος Cancer Research στη Βρετανία, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού της κατάθλιψης σε ανθρώπους με καρκίνο και της ανάγκης προσφοράς στήριξης και φροντίδας. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές αναπάντητες ερωτήσεις, καθώς η επίδραση που παρατηρήθηκε στην έρευνα είναι αρκετά μικρή και μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε άλλους παράγοντες.


Πηγές:
‘Cancer’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό