Άνθρωποι που πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν χαμηλή πυκνότητα μετάλλων στα οστά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα τελευταία 14 χρόνια, έρευνες έχουν συνδυάσει τη μείζονα κατάθλιψη με την οστική απώλεια και την οστεοπόρωση, σημειώνουν οι Dr. Raz Yirmiya και Dr. Itai Bab του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στο περιοδικό ‘Biological Psychiatry’.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες επέλεξαν στοιχεία 23 μελετών που αφορούσαν 2.327 ανθρώπους που έπασχαν από κατάθλιψη και 21.141 ασθενείς χωρίς κατάθλιψη.

Γενικά, φάνηκε πως άνθρωποι με κατάθλιψη εμφάνιζαν μικρότερη οστική πυκνότητα σε σχέση με ανθρώπους χωρίς κατάθλιψη. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη επίσης είχαν αυξημένα επίπεδα δεικτών οστικής επαναρρόφησης.

Με αφορμή τα νέα ευρήματα και αυτά προηγούμενων ερευνών, οι ερευνητές εκτιμούν πως όλοι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, με τις γυναίκες με κατάθλιψη ιδίως πριν την εμμηνόπαυση να εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, άνθρωποι με μείζονα κατάθλιψη θα πρέπει να ελέγχουν περιοδικά την πυκνότητα μετάλλων στα οστά τους.

Πηγές:
‘Biological Psychiatry’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό