H τελευταία λίστα με τις ελλείψεις σε φάρμακα του ΕΟΦ (28/5/2019) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μας λένε φαρμακοποιοί, τονίζοντας ότι από αυτή λείπουν σκευάσματα, τα οποία μπορεί να απουσιάζουν από την αγορά και πάνω από εξάμηνο ή μπορεί να υπάρχουν αλλά δίνονται με το σταγονόμετρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου.

Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά την περίπτωση κάποιων σκευασμάτων που δεν υπάρχουν στην λίστα του ΕΟΦ και ανήκουν στις θεραπευτικές κατηγορίες: των γλυπτινών (για την καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη) των κολλυρίων και της οστεοπόρωσης. Αυτά, όπως λένε, κάποιες φορές είναι τελείως άφαντα από την αγορά και κάποιες άλλες φορές εμφανίζονται μετρημένα σκευάσματα, τα οποία όμως δεν επαρκούν για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. 

Εστιαζόμενοι, ειδικότερα, στη λίστα των ελλείψεων που έχει εκδώσει ο ΕΟΦ, αναφέρουν οι πηγές μας, σε αυτή περιλαμβάνονται αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, αντιρρευματικά, για τη στηθάγχη, για τους μύκητες,  αντιεπιληπτικά, αντιμικροβιακά, κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, για την ελκώδη κολίτιδα, κατά αλλεργιών που μπορεί να είναι και θανατηφόρες, όπως το τσίμπημα της μέλισσας, βρογχοδιασταλτικά,. αντικαταθλιπτικά, αντιπαρασιτικά, για ουρολοιμώξεις, για δερματικές λοιμώξεις, ορμόνες, για Πάρκινσον και φάρμακα για την πήξη του αίματος. Από πλευράς τιμής, τα ελλειπτικά φάρμακα μπορεί να κοστίζουν από 0,80 λεπτά (π.χ. αντισηπτικό) έως και 50 ευρώ (για Πάρκινσον).

Σύμφωνα με την λίστα του ΕΟΦ, αριθμητικά οι ελλείψεις ανέρχονται σε 53 σκευάσματα. Υπολογισμός, που όμως βρίσκει αντίθετους τους φαρμακοποιούς, τονίζοντας ότι αυτές είναι κάτι λιγότερο από 300 σκευάσματα. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν ότι στην τελευταία λίστα του ΕΟΦ, εκτός από τις ελλείψεις υπάρχουν και λάθη, καθώς σε αυτήν περιλαμβάνονται σκευάσματα τα οποία έχουν αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έχουν τα φαρμακεία από τις εταιρείες.

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει, διαβάζοντας τη λίστα, για κάποιες από τις ελλείψεις προτείνονται άλλες εναλλακτικές επιλογές, ενώ σε 11 από τα 53 σκευάσματα της λίστας έχει προβλεφθεί να εισαχθεί η απαιτούμενη ποσότητα από τον ΙΦΕΤ, ο οποίος είτε έχει ήδη βρει προμηθευτή είτε βρίσκεται σε έρευνα αγοράς.

Σύμφωνα πάντα με την σχετική λίστα και την ενημέρωση που δίνει, η ομαλοποίηση της διάθεσης των σχετικών σκευασμάτων που σήμερα λείπουν από την αγορά θα επανέλθει εντός του έτους (είτε άμεσα, είτε μέχρι τα τέλη του έτους), αν και σε κάποια η έλλειψη επεκτείνεται μέχρι και το 2021. Αυτά έχει αναλάβει να καλύψει με εισαγόμενες ποσότητες ο ΙΦΕΤ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη