Πληροφορίες για τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), θα δίνονται από την 1η Ιουλίου από την τηλεφωνική γραμμή '1135' του υπουργείου Υγείας.

'Η απευκταία εξέλιξη ραγδαίας επέκτασης και μετάλλαξης του ιού επιβάλλουν τη λειτουργία Συντονιστικού Κέντρου, που θα παρέχει με αμεσότητα πληροφορίες στους Έλληνες πολίτες, με στόχο βέβαια την υπεύθυνη αντίδραση όλων μας στο ενδεχόμενο πανδημίας', σχολίασε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ.

Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προχώρησε στην αναβάθμιση της όλης αντιμετώπισης και του επιπέδου συναγερμού στο επίπεδο 6, μέχρι την Πέμπτη, έχουν αναφερθεί:

  • 52.160 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως είπαμε σε παγκόσμια κλίμακα, με 231 θανάτους. Τα περισσότερα κρούσματα ημερησίως καταγράφονται πλέον στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, τόσο δηλαδή στη Νότιο Αμερική, όσο και στην Ωκεανία.
  • 4.459 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 1 καταγεγραμμένο θάνατο στη Μεγάλη Βρετανία.
  • Στην Ελλάδα, ο αριθμός των τηλεφωνημάτων προς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει ξεπεράσει τα 7.407.

Από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων για τα μέχρι τώρα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα, προκύπτουν τα εξής:

  • Πάνω από 67% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι σε άτομα κάτω των 29 ετών. Έχει διαπιστωθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες μέχρι σήμερα ότι ο ιός προσβάλλει με μεγαλύτερη συχνότητα τα νεαρότερα άτομα, πιθανότερα λόγω της έλλειψης ανοσίας για το συγκεκριμένο αυτό στέλεχος. Όλα τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν εμφανίσει ήπια κλινική εικόνα και αναρρώνουν κανονικά χωρίς ευτυχώς επιπλοκές.
  • Η κατανομή κατά φύλο των κρουσμάτων είναι σχεδόν ένας προς μία. Από τα περιστατικά που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα περίπου το 50% έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, ενώ τα υπόλοιπα έχουν τύχει διαχείρισης με επιτυχία κατ΄ οίκον.
  • Το 14% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης έχουν τύχει διαχείρισης με παραμονή σε ξενοδοχείο, με τη συνεργασία βέβαια των ιδιοκτητών.
  • Η πλειοψηφία των περιστατικών που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα σε ποσοστό 87% είναι επισκέπτες, ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Αυστραλία. 13% των περιστατικών μέχρι σήμερα δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού, αλλά μολύνθηκαν από τη στενή επαφή με κάποιο ταξιδιώτη.

Εμβόλια

Η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλλει αίτηση ενδιαφέροντος για την προμήθεια οκτώ εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου, με δεδομένο ότι πιθανότατα θα χρειαστούν δύο δόσεις κατά άτομο, για πλήρη προφύλαξη και βέβαια με απώτερο στόχο τη διατήρηση της δυνατότητας απόκρισης του συστήματος και την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου με μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από το νέο ιό.

Ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται, κυρίως από ταξιδιώτες, σε ότι αφορά τουλάχιστον την Ευρώπη και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ανησυχίες υπάρχουν σε σχέση με πιθανές μεταλλάξεις του, όπως έγινε και το 1918 - 1919, με αποτέλεσμα σε αυτό το ενδεχόμενο ο ιός να γίνει πιο επιθετικός.

Όσον αφορά την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα κυρίως από ταξιδιώτες. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο να υπάρξει η μετάδοση στην κοινότητα, αλλά αναμένεται ότι αυτή θα αρχίσει λίγο αργότερα, καθώς υπάρχει συνεχής 'ένεση' νέων κρουσμάτων.

Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναμένεται στο ξεκίνημα της φθινοπωρινής περιόδου, όταν ο καιρός ψυχράνει και αυξηθεί ο συγχρωτισμός κυρίως των νεαρών ατόμων που είναι κατ΄ εξοχήν ευαίσθητα στον ιό Η1Ν1, δηλαδή όταν αρχίσουν και πάλι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μαιευτική βία: Ένας άδικος όρος για ένα υπαρκτό πρόβλημα
Ευεξία και υγιεινή διατροφή: 6 χρήσιμα tips
Χρήσιμα tips για καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία