Τι είναι το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο
Περιγράφηκε πρώτη φορά το 1931. Ορίζεται ως η ‘έξαρση συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε κάθε κύκλο, πάντοτε την ίδια φάση του κύκλου, και επηρεάζουν τον τρόπο ζωής, ενώσο όλη η υπόλοιπη περίοδος του καταμήνιου κύκλου είναι ασυμπτωματική’.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σωματικά και ψυχικά. Σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πρόσληψη βάρους
- Διόγκωση μαστών και μασταλγία
- Αλλαγές στο δέρμα και ακμή
- Εξάψεις
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα
- Κεφαλαλγία
- Τάση για κατανάλωση γλυκών
- Πυελικό άλγος
Ψυχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ευεξαπτότητα
- Αϋπνία
- Κατάθλιψη
- Σύγχυση ή απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης
- Νευρικότητα
- Κούραση
- Αίσθημα ότι η γυναίκα βρίσκεται ‘εκτός εαυτού’.
Γνωρίζουμε τι προκαλεί το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο;
Με λίγα λόγια όχι. Παρόλα αυτά το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα δυσάρεστη για αρκετές γυναίκες. ‘Εχουν προταθεί διάφορες θεωρίες που ενοχοποιούν ορμονικές διαταραχές (οιστρογόνων και προγεστερόνης), διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών (προλακτίνη, αλδοστερόνη, ρενίνη / αγγειοτενσίνη και βαζοπρεσίνη), νευροδιαβιβαστές (μονοαμίνες και ακετυλοχολίνη) και άλλες ορμόνες (ενδορφίνες, ανδρογόνα, γλυκοκορτικοειδή, μαλετονίνη και ινσουλίνη).
Πρόσφατες έρευνες ενοχοποιούν τη δράση της σεροτονίνης.
Ποιες διαιτητικές αλλαγές συστήνονται
Στο Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο υπάρχει τάση για κατανάλωση υδρογονανθράκων, σοκολάτας και γλυκών. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στη σεροτονίνη. Με την κατανάλωση ζάχαρης ο οργανισμός προσπαθεί να ανεβάσει τα επίπεδα σεροτονίνης, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε τρυπτοφάνη στον εγκέφαλο.
Φυσιολογικά τα επίπεδα σεροτονίνης μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. ‘Ανοδος της σεροτονίνης προκαλεί απορρόφηση πρωτεϊνών, οι οποίες με τη σειρά τους ελαττώνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Στο Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο όμως τα επίπεδα της σεροτονίνης δεν μπορούν να φτάσουν σε επίπεδα αρκετά υψηλά ώστε να προκληθεί απορρήφηση πρωτεινών, ούτε και με την κατανάλωση υδρογονανθράκων.
Έτσι, η ασθενής εξακολουθεί να λαχταρά γλυκίσματα και σοκολάτες.
Γι’ αυτό και για τις ασθενείς με Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο συστήνεται δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, άλατα και ζάχαρη, και πιο πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Σκευάσματα με πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία δεν έχουν αποδειχτεί ευεργετικά.
Μπορεί να αντιμετωπισθεί το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο με στειροποίηση;
Όχι
Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση του Προεμμηνορυσιακού Συνδρόμου;
Αρχικά χρειάζεται σωστή καταγραφή των συμπτωμάτων, ώστε να συσχετισθεί η παρουσία τους με τον καταμήνιο κύκλο. Αρκετές γυναίκες δεν είναι ενήμερες για την ύπαρξη του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, οπότε απαιτείται σωστή ενημέρωση της ασθενούς ότι τα συμπτώματα της σχετίζονται με το Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο και όχι με ψυχιατρική πάθηση.
Διαιτητικές αλλαγές επιβάλλονται και έχει αποδειχθεί ότι είναι ωφέλιμες. Φαρμακολογικά χορηγούνται Φλουοξετίνη, Σπιρονολακτόνη και Αναστολείς προσταγλανδινών (μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη όπως Ιμπουπροφένη). Σε περίπτωση που η ασθενής χρειάζεται κάποια μέθοδο αντισύλληψης, τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά δισκία αποτελούν μια καλή επιλογή για την αντιμετώπιση του PMS.
Γενικά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ποια αγωγή συστήνεται σε περίπτωση μαστωδυνίας (πόνος στους μαστούς);
Βρωμοκρυπτίνη 5mg την ημέρα κατά το δεύτερο ήμισυ του κύκλου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι