...Είχε συχνά πόνους στη μέση και στο πόδι. Οι γιατροί του είχαν προτείνει διάφορους τρόπους θεραπείας. Αυτός όμως... δούλευε σκληρά, επίπονα και ευσυνείδητα. Αφιέρωνε όλο το χρόνο του στο βωμό της ανέλιξής του στην υψηλότερη βαθμίδα της πολυεθνικής εταιρείας όπου εργαζόταν.

Η ανταγωνιστική, γρήγορη και σκληρή εποχή που ζούμε σε κάθε επίπεδο δεν επιτρέπει, άλλωστε, στα φιλόδοξα στελέχη και τους ικανούς και πετυχημένους επιχειρηματίες να χάνουν χρόνο για οποιοδήποτε λόγο. Η ανταμοιβή του ήρθε σύντομα.

Του προτάθηκε μια υψηλή θέση στο εξωτερικό.

Το όνειρό του γινόταν πραγματικότητα!

Δύο μέρες πριν από το ταξίδι, ένας δυνατός πόνος στη μέση και στο πόδι τον έστειλε στο νοσοκομείο.

Η διάγνωση: Κήλη δίσκου με πίεση στο ισχιακό νεύρο.

Η αγωγή: Φάρμακα - ακινησία για να μην επιδεινωθεί και φτάσει στο χειρουργείο.

Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία ενός φίλου και ασθενή, που τι απέγινε θα το μάθετε στο τέλος.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις, ιδιαίτερα των φιλόδοξων και υπερεργατικών στελεχών, παραμονεύουν ανά πάσα στιγμή. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που απαιτεί η θέση του σύγχρονου manager, τα σημεία που κυρίως πλήττονται είναι η σπονδυλική στήλη (αυχένας, πλάτη, μέση), τα γόνατα, ο αγκώνας, οι καρποί, ο ώμος για διαφορετικούς λόγους, αλλά από την ίδια αιτία.

Δηλαδή, την έλλειψη κίνησης ή την υπέρχρηση-κατάχρηση των ορίων αντοχής των διαφόρων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

Αυχενική μοίρα

Ο ευθειασμός του αυχένα αντί της φυσιολογικής λόρδωσης προκαλείται λόγω του σκυψίματος του κεφαλιού για πολλές ώρες στον υπολογιστή, στο γράψιμο, στη μελέτη των φακέλων και επιφέρει, αρχικά, ένταση στους μυς του αυχένα και τις ωμοπλάτες με δυσκαμψία στις κινήσεις.

Ιδιαίτερα στην έκταση, στροφή και πλάγια κάμψη του κεφαλιού και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζαλάδες, εμβοές στα αυτιά και άλλα. Μακροπρόθεσμα δημιουργεί το ‘έδαφος’ για αστάθεια των σπονδύλων και δημιουργία κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου, καθώς και στένωση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων.

Τα συμπτώματα της κήλης είναι έντονος πόνος στον αυχένα, μεγάλος περιορισμός της κίνησης του κεφαλιού, πόνος στα άνω άκρα, μούδιασμα (αίσθημα βελονών), αδυναμία και ατροφία των μυών του αυχένα, του ώμου και των χεριών, καθώς και δυνατοί πονοκέφαλοι και αδυναμία στήριξης του κεφαλιού.

Στην έσχατη φάση, μπορεί να έχουμε πρόπτωση του δίσκου με πάρεση ή παράλυση του άνω άκρου με πολύ δυσάρεστες συνέπειες, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Προληπτική αντιμετώπιση είναι το περπάτημα, η διόρθωση της θέσης του υπολογιστή, η κίνηση και οι ασκήσεις που διατηρούν τις φυσιολογικές καμπύλες (τόξα) της σπονδυλικής στήλης. Η αντιμετώπιση γίνεται με φυσικοθεραπεία, θεραπευτική άσκηση, εργονομία, συμβουλευτική φυσικοθεραπεία (αναπνευστική -μυοχαλαρωτική εκπαίδευση).

Στα συμπτώματα, η φαρμακευτική αγωγή γίνεται με αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά χάπια και ακολουθεί το κολάρο, η φυσικοθεραπεία, η εργονομία, η αποχή από την εργασία, οι ειδικές θεραπευτικές, σταθεροποιητικές ασκήσεις υπό επίβλεψη ειδικού και με ειδικά μηχανήματα.

Η έσχατη φάση χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης, ψυχολογικής υποστήριξης και ειδικής φυσικοθεραπευτικής υποστήριξης.

Γόνατο

Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να οφείλεται στις πολλές ώρες που τα γόνατα βρίσκονται σε κάμψη. Η θέση της κάμψης για μεγάλα χρονικά διαστήματα ατροφεί τους μυς γύρω από τα γόνατα και ιδιαίτερα έναν από τους μυς του τετρακεφάλου (τον έσω πλατύ μυ), ο οποίος οφείλει την ύπαρξή του στην όρθια θέση του σώματος, δηλαδή στην έκταση του γόνατος.

Ο μυς αυτός δεν υπάρχει στα ζώα, λόγω της τετραποδικής στάσης τους. Στο σημερινό καθήμενο άνθρωπο τείνει να ατροφήσει, με αποτέλεσμα να παρέχει ανεπαρκή στήριξη στην άρθρωση του γόνατος, κακή θέση στην επιγονατίδα και γι' αυτό έχουμε συχνά κακώσεις των γονάτων στα άτομα που επί ώρες, μέρες, χρόνια κάνουν καθιστική ζωή και ξαφνικά ενεργοποιούνται έντονα.

Το σύστημα υποστήριξης του γόνατος (οι μυς) δεν ανταποκρίνεται, με αποτέλεσμα τη ρήξη συνδέσμων, μηνίσκων, κακώσεις των χόνδρων, της επιγονατίδας κ.λπ.

Ώμος

Ο πόνος στον ώμο μπορεί να οφείλεται σε μονόπλευρη εργασία, σε υπέρχρηση, υπό συγκεκριμένες γωνίες, του ώμου, καθώς και αχρησία της άρθρωσης του ώμου πάνω από την οριζόντια γραμμή, δηλαδή περίπου 90 μοίρες.

Από τις 80 έως τις 120 μοίρες, ενεργοποιείται και οφείλει την ύπαρξή του ένας λεπτός και σημαντικός μυς, ο υπερακάνθιος, ο οποίος δεν υπάρχει στα ζώα λόγω της τετραποδικής τους στάσης. Ο μυς αυτός, όταν δεν χρησιμοποιείται, ατροφεί, αδυνατίζει και τραυματίζεται πολύ εύκολα.

Η αίσθηση του πόνου είναι δυνατή κυρίως στην ανύψωση των ώμων πάνω από 80-120 μοίρες (αποκαλείται επώδυνο τόξο) και ιδιαίτερα με στροφή και έστω με λίγο βάρος μπορεί να πάθει μερική ρήξη στην ήπια φόρτιση και ολική ρήξη στη βίαιη φόρτιση ή πτώση.

Ο εντοπισμός της βλάβης του γίνεται αντιληπτός, όταν π.χ. προσπαθήσουμε να τραβήξουμε τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου με το χέρι που είναι δίπλα στη ζώνη.

Η προληπτική αντιμετώπιση γίνεται με κινήσεις του ώμου πάνω από 90 μοίρες, κολύμβηση, αποφυγή της μονόπλευρης εργασίας, εργονομία.

Στη θεραπευτική αντιμετώπιση όσον αφορά τη μερική ρήξη χρειάζεται φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις για ενδυνάμωση όλων των μυών του ώμου, ενώ στην ολική ρήξη γίνεται χειρουργική επέμβαση, συρραφή του μυός και φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση.

Αγκώνας

Ο πόνος στον αγκώνα μπορεί να προκληθεί:

  • Είτε από χρήση του ‘ποντικιού’ στον υπολογιστή ή το σήκωμα βαριάς τσάντας, οπότε προκαλείται επικονδυλίτιδα του έξω κονδύλου (tennis elbow), φλεγμονή του τένοντα ή τενοντίτιδα.
  • Είτε λόγω πίεσης (όταν ακουμπά το έσω μέρος του αγκώνα στο γραφείο) του ωλένιου νεύρου, οπότε προκαλείται το golfers ή το pupill's elbow.
  • Επίσης, λόγω των διαρκών συσπάσεων των μυών του αντιβραχίονα (γράψιμο, ‘ποντίκι’, σήκωμα βαριάς τσάντας, φακέλων), μπορεί να προκληθεί φλεγμονή στο μεσόστεο νεύρο που είναι στο μέσον του αντιβραχίονα.
  • Ο πόνος γίνεται αντιληπτός στη χειραψία, στο σήκωμα βάρους, καθώς και στη χρήση της άρθρωσης μετά από λίγη ώρα. Θεωρούνται ως σύνδρομα υπέρχρησης και συχνά καθηλώνουν τον άνθρωπο από πολλές απλές καθημερινές κινήσεις.

Επίσης, υπάρχουν αδυναμία, αισθητικές διαταραχές (μούδιασμα) και αίσθημα βάρους σε όλο το άκρο.

Η προληπτική αντιμετώπιση γίνεται με την αποφυγή μονόπλευρης χρήσης, αποφυγή υπέρχρησης (με μικρά συχνά διαλείμματα), καλή μυϊκή και φυσική κατάσταση, εργονομικές συμβουλές από ειδικό φυσικοθεραπευτή.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με φυσικοθεραπεία, stretching, κινησιοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, νάρθηκα, έγχυση κορτιζόνης τοπικά, εργονομική παρέμβαση και σπανίως, χειρουργική επέμβαση.

Πηχαιοκαρπική

Στον καρπό, το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα που βρίσκεται στην έσω πλευρά του καρπού, ακριβώς στην πηχαιοκαρπική άρθρωση, καθώς και οι τενοντίτιδες. Και τα δύο οφείλονται στην υπέρχρηση, κυρίως, των πλήκτρων του υπολογιστή.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι πιο σύνηθες στους χειριστές πλήκτρων, ‘ποντικιού’ και γραψίματος με στυλό, λόγω της συμπίεσης της παλάμης. Με τον τρόπο αυτό, κλείνουν σιγά σιγά το σωλήνα (tunnel) που περνούν τα νεύρα προς τα δάκτυλα, προκαλώντας δυνατούς πόνους, μούδιασμα και σε ακραίες περιπτώσεις, πτώση αντικειμένων από το χέρι (ποτήρι, στυλό κ.λπ.).

Ο πόνος γίνεται αντιληπτός στη χρήση των κινήσεων του καρπού και υποχωρεί με την ξεκούραση. Σε βαριές περιπτώσεις, πονά ακόμη και στη φάση της ανάπαυσης.

Η προληπτική αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με μικρά συχνά διαλείμματα, διακοπή πριν εμφανιστεί ο πόνος, εργονομική διευθέτηση του εξοπλισμού, καλή μυϊκή κατάσταση, stretching.

Η θεραπευτική αγωγή γίνεται με φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ειδικούς νάρθηκες, χειρουργική επέμβαση.

Το συμπέρασμα που συνάγεται απ' όλες τις παραπάνω παθήσεις ή κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος καταδεικνύει το αυτονόητο γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα δημιουργήθηκε για να κινείται.

Οι αρθρώσεις πρέπει να λειτουργούν αρμονικά και η λεπτή σχέση μεταξύ υπέρχρησης και αχρησίας να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Στην κατηγορία των επιχειρηματιών πρώτης γραμμής, δύο πράγματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:

  • οι συνθήκες εργασίας και
  • οι συνθήκες άθλησης και εκτόνωσης

Το μυστικό βρίσκεται στην προσεκτική μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο.

Οι εταιρείες, συνήθως, κρίνουν ή απαιτούν ότι τα στελέχη πρώτης γραμμής θα πρέπει να έχουν άριστη φυσική κατάσταση, υγιή όψη, ευκινησία, να σφύζουν από υγεία.

Αν δεν διαθέτουν ή δεν έχουν προβλέψει τα παραπάνω, τότε αυτό βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της εταιρείας τους.

ΥΓ. Το ταξίδι στο εξωτερικό δεν έγινε ποτέ... Όταν έγινε καλά, ήταν πλέον αργά. Τη θέση την πήρε άλλος.

Αυτός όμως διδάχθηκε πολλά...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές