Συναισθήματα: η κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης ύπαρξης, οι τρόποι εξωτερίκευσης της εσωτερικής μας κατάστασης και τα αναπόσπαστα στοιχεία της κοινωνικής μας έκφρασης. Όταν, όμως, δεν τα διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά ή τα εκφράζουμε με «λάθος» τρόπο δεν λειτουργούν ενισχυτικά για τις σχέσεις μας. Για παράδειγμα, το ισχυρό συναίσθημα της αγάπης μπορεί να δημιουργήσει δυνατές σχέσεις αλλά μπορεί να γίνει και η «αχίλλειος πτέρνα» τους.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να δείξουμε την αγάπη μας στους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμάς, με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα αλλά χωρίς να θέσουμε τη σχέση μας μαζί τους σε κίνδυνο; Οι προτάσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να πετύχετε την ισορροπία και να απολαμβάνετε υγιείς, δυνατές σχέσεις:

Μην γίνεστε υπερβολικοί με τον φόβο της απόρριψης

Η επιμονή στα λόγια και η συχνή επανάληψη του «σε αγαπώ» μπορεί όντως να κρύβει τις καλές μας προθέσεις αλλά μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μας, γιατί κάποιες φορές μας κάνει να γινόμαστε φορτικοί, καταπιεστικοί ή κουραστικοί για τους αγαπημένους μας. Ο υπερπροστατευτισμός, το «κυνηγητό», τα αδιάκοπα τηλεφωνήματα ή τα συνεχή μηνύματα μπορεί να γίνουν ακόμα και ενοχλητικά και να επιφέρουν διάβρωση στη σχέση.

Δείξτε την αγάπη σας με πράξεις

Διευκολύνετε την καθημερινότητα των αγαπημένων σας, δώστε τους τη βοήθειά σας σε πρακτικό επίπεδο και αναζωογονήστε τη σχέση σας μαζί τους με εκπλήξεις ή δώρα –με έμφαση όχι τόσο στη χρηματική όσο στην πρακτική και συναισθηματική τους αξία.

Γίνετε καλοί ακροατές

Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε προσεκτικά τα προβλήματά τους, με ανοιχτό μυαλό και υπομονή, χωρίς να τους φορτώνετε με τα δικά σας προβλήματα. Επιτρέψτε τους να εκφράζουν ελεύθερα κάθε στάση ή συναίσθημα, χωρίς το φόβο της κριτικής.

Μην γίνεστε ελεγκτικοί

Ακόμα και αν υπάρχουν προβλήματα που δεν επιθυμούν να μοιραστούν μαζί σας οι αγαπημένοι σας ή νιώθουν ότι δεν είναι έτοιμοι ή δεν είναι το κατάλληλο timing για να μιλήσουν για αυτά, μην ασκήσετε συναισθηματική πίεση επιμένοντας. Αποφύγετε, επομένως, τις συνεχείς ερωτήσεις, κάνοντάς τους να νιώθουν ότι ανακρίνονται: αφήστε εκείνους να σας μιλήσουν ή να σας ανοιχτούν περισσότερο, όταν θα νιώσουν έτοιμοι να το κάνουν.

Προτιμήστε τη διαλλακτικότητα

Ανακαλύψτε τη δύναμη της διαλλακτικότητας και εφαρμόστε την στις σχέσεις σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Χωρίς να φτάσετε στο άλλο άκρο  -δηλαδή να κάνετε πράγματα που δεν επιθυμείτε μόνο για να τους ευχαριστήσετε- δείξτε τους τη διάθεσή σας να συζητήσετε και να κάνετε κάποιες υποχωρήσεις για την επίλυση των εκάστοτε διαφορών σας.

Μιλήστε τους για όσα θαυμάζετε σε αυτούς

Αναδείξτε τα θετικά τους σημεία και μιλήστε τους για όσα θαυμάζετε σε αυτούς, για όσα βρίσκετε ελκυστικά στην εμφάνιση και στην προσωπικότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε μια ατμόσφαιρα εκτίμησης και ενδυναμώνετε τη σχέση σας.

Δείξτε ότι τους αποδέχεστε όπως είναι

Σεβαστείτε την ατομικότητα και τη μοναδικότητά τους. Μην προσπαθείτε να τους αλλάξετε και μην τους συγκρίνετε, δημιουργώντας τους αισθήματα ανεπάρκειας –με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα δείξετε ανοχή σε καταστάσεις που βλάπτουν τους ίδιους ή και εσάς.

Σεβαστείτε την ελευθερία τους

Αγάπη σημαίνει σεβασμός της ελευθερίας του άλλου. Σεβαστείτε το χώρο, το χρόνο και τις επιλογές τους –δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να σκέφτονται και να ζουν όπως εσείς. Βρείτε τη χρυσή τομή: μην μπερδεύετε την αφοσίωση με την υπερβολική προσκόλληση σε αυτούς, με τον κίνδυνο να καταλήξετε να βιώνετε σχέσεις εξάρτησης. Μην ξεχνάτε, εξάλλου, ότι η απώλεια της αυτονομίας σας θα σας κάνει και λιγότερο ελκυστικούς στα μάτια τους.

Αποφύγετε τις υπερβολικές προσδοκίες

Μην περιμένετε τα πάντα μόνο από μια σχέση, «φορτώνοντάς» την με υπερβολικές προσδοκίες. Οι σχέσεις μας ναι μεν είναι ένα μέρος της ευτυχίας μας αλλά είναι λάθος να προσπαθούμε να πραγματώσουμε, μέσα από αυτές, όλες τις ανάγκες μας. Επομένως, παράλληλα με τις διαπροσωπικές σας σχέσεις, μην αμελήσετε τα δικά σας ενδιαφέροντα (π.χ. σπουδές, προσωπικές δραστηριότητες) ή θυσιάσετε τη δική σας εξέλιξη.

Καταργήστε τη θεωρία της ανταλλαγής στις σχέσεις σας

Μην κάνετε πράγματα με προσδοκία την ανταπόδοση. Η πραγματική αγάπη βρίσκεται στο δόσιμο και στην ανιδιοτέλεια: δεν ποσοτικοποιείται και δεν της ταιριάζει η αγοραία λογική. Επομένως, καταργήστε το «μου δίνεις, σου δίνω».

Η «επιβίωση» των σχέσεών μας με τους «σημαντικούς άλλους» της ζωής μας βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων μας. Η διατήρηση της λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στην αγάπη και στην καταπίεση σε συνδυασμό με την αποφυγή «τοξικών συμπεριφορών» θα φέρουν και τη μακροβιότητα στις σχέσεις μας!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές