Τις τελευταίες εβδομάδες, όλοι παρακολουθούμε έναν καθημερινό καταιγισμό νέων και σοβαρών πληροφοριών σχετικά με το νέο κορωνοϊό. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη για την πλειοψηφία των ανθρώπων, μιας και παρόμοιες καταστάσεις δεν έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Πολλά έντονα και δυσφορικά συναισθήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες εβδομάδες, όπως φόβος, ανησυχία, πανικός, θυμός, απογοήτευση και στενοχώρια. Καθώς λοιπόν τις τελευταίες ημέρες είναι πολλά τα άτομα που μου τηλεφωνούν ρωτώντας με τι μπορούν να κάνουν για να παραμείνουν ψύχραιμοι το χρονικό αυτό διάστημα, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο.

Αρχικά, είναι σημαντικό να έχουμε όλοι στο νου μας πως οι πρωτόγνωρες καταστάσεις ανησυχούν όλους τους ανθρώπους πολύ περισσότερο από καταστάσεις γνωστές. Αυτό λοιπόν σημαίνει, πως είναι απόλυτα φυσιολογικό ο κάθε άνθρωπος να ανησυχεί αυτές τις ημέρες για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή. Υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν για τη δική τους ευάλωτη κατάσταση υγείας, άλλοι που φοβούνται για τους αγαπημένους τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άλλοι που ανησυχούν πολύ για τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν αρχίσει να προκύπτουν. Είναι μεγάλης σημασίας να μάθουμε να διαχειριζόμαστε όλοι τα δυσφορικά μας συναισθήματα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση υπερισχύει ο πανικός, που μόνο βοηθητικός δεν είναι.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν εμείς για να διαχειριστούμε τα δυσφορικά αυτά συναισθήματα; 

  • Αρχικά, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιλεκτικοί με τις πληροφορίες που ακούμε. Στο ίντερνετ ο καθένας γράφει ό,τι νομίζει, οπότε χρειάζεται να διαβάζετε μόνο επίσημες και επιστημονικές ειδήσεις από αναγνωρισμένες σελίδες και όχι οτιδήποτε υπάρχει στο διαδίκτυο. Μεγάλη προσοχή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί και εκεί υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Επειδή συνεχώς οι εξελίξεις τρέχουν μέσα στην ημέρα και δεκάδες άρθρα δημοσιεύονται συνεχώς, δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς είτε μπροστά στην τηλεόραση είτε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και να διαβάζετε οτιδήποτε καινούριο ανεβαίνει. Χρειάζεται να προφυλάξετε τον εαυτό σας από την υπερβολική αυτή έκθεση σε αγχογόνες ειδήσεις. Βάλτε χρονικό όριο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξετε να ενημερώνεστε ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα αλλά όχι συνεχώς.
  • Κρατήστε όσο το δυνατόν μπορείτε μια ρουτίνα. Τώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μέσα στα σπίτια τους δεν ξέρουν τι να κάνουν με όλο αυτό το διαθέσιμο χρόνο, με αποτέλεσμα να κάθονται συνεχώς μπροστά από μια τηλεόραση. Ασχοληθείτε με άλλες ευχάριστες δραστηριότητες, όπως το να μαγειρέψετε ένα υγιεινό γεύμα, να διαβάσετε κάποιο αγαπημένο βιβλίο, να ακούσετε μουσική, να κάνετε λίγες ασκήσεις γυμναστικής, να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε και πράγματα μέσα στο σπίτι που τόσο καιρό θέλατε να κάνατε και δεν βρίσκατε το χρόνο (π.χ. να οργανώσετε τις ντουλάπες σας, να αρχειοθετήσετε διάφορα χαρτιά κτλ). Μπορεί τόσο καιρό να γκρινιάζατε πως δεν προλαβαίνετε να τα κάνετε, τώρα όμως που πρέπει να βρίσκεστε μέσα στο σπίτι δεν έχετε καμία δικαιολογία να μην τα κάνετε!
  • Κρατήστε την επικοινωνία με τους δικούς σας αγαπημένους ανθρώπους. Συζητείστε τις ανησυχίες σας μαζί τους, μην τα κρατάτε όλα μέσα σας, γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αναμασάτε τις ίδιες ανησυχητικές εξελίξεις και να καταστροφολογείτε. Μέσα από το τηλέφωνο, τις διαδικτυακές εφαρμογές μπορείτε να κρατήσετε κανονικά τις επαφές σας με τους δικούς σας ανθρώπους. Προσοχή όμως! Αν νιώθετε ότι υπάρχουν άτομα στον κύκλο σας που μόνο σας αυξάνουν την ανησυχία και το φόβο, κρατήστε τους σε απόσταση ή τις φορές που θα επικοινωνήσετε μαζί τους αλλάξτε το θέμα σε κάποιο άλλο.
  • Να θυμάστε πως η κατάσταση αυτή θα περάσει κάποια στιγμή και όλοι θα μπούμε ξανά στους καθημερινούς μας ρυθμούς. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες ο φόβος και η ανησυχία να έχουν φουντώσει, αυτό όμως κάποια στιγμή θα περάσει και χρειάζεται να το κρατάμε στο νου μας. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να ακούμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να επιστρέψουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.

Κλείνοντας, να θυμάστε πως ο φόβος αυτός είναι απόλυτα φυσιολογικός, εσείς όμως καλό είναι να εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε, όπως είναι οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και όλες οι οδηγίες που δίνονται από τους ειδικούς. Ψυχραιμία, ηρεμία, υπομονή και θα περάσει και αυτό! Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτές τις καταστάσεις, κρατήστε τον μακριά!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας