Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αναμένει να συνάψει τη μεγαλύτερη συμφωνία εφοδιασμού εμβολίων στον κόσμο μέσα σε λίγες μέρες, εξασφαλίζοντας έως και 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer .

Τα εμβόλια θα παραδοθούν την περίοδο 2021-2023, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στο εργοστάσιο εμβολίων της Pfizer στο Puurs του Βελγίου.

Η συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει 900 εκατ. προαιρετικές δόσεις, θα ήταν αρκετή για τον εμβολιασμό των 450 εκατ. πληθυσμών της ΕΕ για δύο χρόνια και έρχεται καθώς η Ένωση επιδιώκει να καλύψει τις μακροπρόθεσμες προμήθειες .

Αυτή είναι η τρίτη σύμβαση που θα συμφωνηθεί με τις δύο εταιρείες –Phizer/BionTech- οι οποίες έχουν ήδη δεσμευτεί να παρέχουν 600 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος βάσει των δύο προηγούμενων συμβάσεων. Οι Βρυξέλλες στοχεύουν στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% των ενηλίκων της ΕΕ έως τα τέλη Ιουλίου.

Η κίνηση έρχεται καθώς η Επιτροπή προσπαθεί να διακόψει τους δεσμούς της με την AstraZeneca , αφού η εταιρεία μείωσε και τους στόχους παράδοσης λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην παραγωγή της.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η συμφωνία εφοδιασμού από την Pfizer συμφωνήθηκε καταρχήν, αλλά χρειάζονται λίγες μέρες για να οριστικοποιηθούν οι τελικοί όροι.

Η Pfizer προσπάθησε να αυξήσει την παραγωγή της τους τελευταίους μήνες στα εργοστάσια της στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Ο πρόεδρος της Pfizer, A. Bourla είπε ότι η Puurs αναμένεται να έχει την ικανότητα να παράγει περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις έως τον Μάιο, γεγονός που θα συμβάλει στην παγκόσμια παραγωγή 2,5 δις. δόσεων της εταιρείας φέτος.

Ένα στέλεχος της εταιρείας είπε ότι το εργοστάσιο στη Puurs εξήγαγε περίπου 300 εκατ. εμβόλια COVID-19 σε περισσότερες από 80 χώρες από τότε που άρχισε να τα παράγει στα τέλη του περασμένου έτους.

Ωστόσο, η νέα συμφωνία πιθανότατα θα προκαλέσει νέα συζήτηση σχετικά με το διευρυνόμενο χάσμα με τις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, καθώς τα πλουσιότερα έθνη συγκεντρώνουν τα αποθέματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει σε πάνω από το 40% του πληθυσμού της τουλάχιστον μία δόση, ενώ στην Ινδία, όπου ο αριθμός των λοιμώξεων σημειώνει ρεκόρ, μόνο το 8% έχει λάβει μια πρώτη δόση, ενώ το σχετικό ποσοστό σε πολλές αφρικανικές χώρες είναι μόλις 1%, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Γεγονός που επιβεβαίωσε την Παρασκευή, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus τονίζοντας ότι τα εμβόλια παραμένουν απρόσιτα στις χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Πηγές:
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/eu-seals-deal-with-pfizer-biontech-up-18-bln-doses-vaccine-eu-official-2021-04-23/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΑΧΕΠΑ: Θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης στο σπίτι
Χούμους: Υγιεινό και πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά
Λιγότερη καθιστική ζωή για πρόληψη της επιδείνωσης του πόνου στη μέση [μελέτη]