Κρίσιμη συνάντηση κορυφής, μεταξύ της γερμανικής Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων, πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα με θέμα τους εμβολιασμούς. Με δεδομένο ότι η άμεση άρση των περιορισμών στις επαφές δεν τίθεται καν αυτή την στιγμή, λόγω του μεγάλου αριθμού επιμολύνσεων, εκπρόσωποι της Οικονομίας απαιτούν την εκπόνηση σχεδίου χαλάρωσης, σε άμεση συνάφεια με την πρόοδο στους εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα προτείνεται "επιθετική πολιτική" στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με μέτρα χαλάρωσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους εκπροσώπους, "κάθε εβδομάδα αβεβαιότητας καταστρέφει χιλιάδες οικονομικές οντότητες και ως εκ τούτου θέσεις εργασίας".

Oμοσπονδία και κρατίδια, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι, θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μία κατά μέτωπο "εμβολιαστική επίθεση".

Η καγκελάριος Angela Merkel και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συσκέπτονται σήμερα το απόγευμα μέσω τηλε-διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθεί κυρίως το ποιοι περιορισμοί θα αρθούν για τους εμβολιασμένους, αλλά και για όσους έχουν αναρρώσει από Covid.

Αναμένεται να συζητηθεί και η πρόταση για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού εμβολιαστικού πιστοποιητικού.

Εκφράζεται μάλιστα η άποψη ότι με το ψηφιακό αυτό "εμβολιαστικό διαβατήριο" θα μπορούσαν να ανακτηθούν πολλές από τις χαμένες ελευθερίες.

Στόχος πρέπει να είναι, όπως τονίσθηκε, να τεθεί σε ισχύ το εμβολιαστικό διαβατήριο από την 1η Ιουνίου και να αφορά το λιανεμπόριο, τον ταξιδιωτικό κλάδο, τα ρεστοράν αλλά και τις πολιτιστικές διοργανώσεις που με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν αν εκκινήσουν και πάλι.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα μπορεί με την βοήθεια ενός QR-Code να χρησιμεύει ως αποδεικτικό για το αν κάποιος έχει ήδη κάνει το εμβόλιο. Επίσης ένα αρνητικό τεστ αλλά και η νόσηση από κορωνοιό που ξεπεράστηκε, θα μπορούσαν να αποθηκευτούν στον QR-Code.

Στην περίπτωση αυτή, αν δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, η ένδειξη θα είναι πράσινη και για το άτομο αυτό θα αίρονται οι περιορισμοί.    

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΑΧΕΠΑ: Θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης στο σπίτι
Χούμους: Υγιεινό και πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά
Λιγότερη καθιστική ζωή για πρόληψη της επιδείνωσης του πόνου στη μέση [μελέτη]