Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με σπάνιες ασθένειες και τους φροντιστές τους, που ρωτήθηκαν από το Ιδρυμα EveryLife, ήταν αναποφάσιστοι ή λιγότερο πρόθυμοι να εμβολιαστούν για την COVID-19 εάν το εμβόλιο είχε εγκριθεί με άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης αντί για τη συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθείται από τις ρυθμιστικές αρχές. 

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη κατανόηση της διαδικασίας αδειοδότησης έκτακτης ανάγκης (EUA) από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, καθώς όλα τα τρέχοντα εμβόλια έχουν εγκριθεί με αυτό το τρόπο.

«Καθώς προχωρούμε προς την επιτάχυνση των προσπαθειών εμβολιασμού στις ΗΠΑ, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις ανάγκες της κοινότητας των ασθενών με σπάνιες παθήσεις»,  αναφέρει το Ίδρυμα EveryLife για τις Σπάνιες Ασθένειες  στην έκθεσή του, σημειώνοντας ότι η έγκριση είναι «μόνο ένας παράγοντας από πολλούς άλλους σημαντικούς παράγοντες που ωθούν στην απόφαση για εμβολιασμό ή τελικά αποτρέπουν από αυτόν. 

Το ίδρυμα και η Κοινοτική Ομάδα Εργασίας (COVID-19 Response) πραγματοποίησαν μια έρευνα σχετικά με τις αντιλήψεις ασθενών και φροντιστών και τις ανάγκες ενημέρωσης τους σχετικά με ένα μελλοντικό εμβόλιο για την COVID-19. Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι από Ενώσεις ασθενών, επαγγελματίες υγείας και μέλη της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας.

Η έρευνα - που πραγματοποιήθηκε από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2020 - έθεσε τέσσερα ερωτήματα:

  • Το μονοπάτι του FDA για την έγκριση του εμβολίου επηρεάζει την απόφαση του ασθενούς ή του φροντιστή να εμβολιαστεί;
  • Τα άτομα με σπάνιες ασθένειες λαμβάνουν αυτήν την απόφαση βάσει διαφορετικών παραγόντων;
  • Μπορεί μια απόφαση εμβολιασμού να διαφέρει ανάλογα με τους διαθέσιμους τύπους πληροφοριών;
  • Η φροντίδα ενός ασθενούς με σπάνια νόσο επηρεάζει την απόφαση ενός ατόμου να λάβει εμβόλιο κατά της COVID;

Μεταξύ των 1.479 ατόμων που απάντησαν στην έρευνα, το 62% είχε μια σπάνια ασθένεια και το 34% ήταν φροντιστές σε παιδιά ή ενήλικες. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (31,93%) ήταν άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες, ακολουθούμενο από άτομα με νευρολογικές διαταραχές (19,73%) και νευροεκφυλιστικές ασθένειες (19,58%).

Οι περισσότεροι ασθενείς έλαβαν μέτρα για τη μείωση της πιθανότητας μόλυνσής τους από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της συμπεριφοράς τους, του περιορισμού της προσωπικής επαφής με άτομα εκτός του νοικοκυριού τους και της ακύρωσης ταξιδιών.

Παρά αυτές τις προσπάθειες, το 2% των ερωτηθέντων είχαν διαγνωστεί με COVD-19 και σχεδόν το 4% ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα ασθένειας, αλλά δεν προχώρησαν σε διαγνωστικό έλεγχο για να επιβεβαιώσουν τη μόλυνση.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα (62%) ανέφεραν ότι ακολουθούν τις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σχετικά με τους εμβολιασμούς, ενώ για τη συμμόρφωσή τους το 22% δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο εμβολίου και το 12% ότι προτιμά να μην κάνει τον συνιστώμενο εμβολιασμό.

Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν εάν η έγκριση έφτανε μέσω της παραδοσιακής και συχνά χρόνιας διαδικασίας, σύμφωνα με την έρευνα, παρά υπό την επείγουσα χρήση. 

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που ανταποκρίθηκαν - 55,1% - παρέμειναν αναποφάσιστοι για μελλοντικά εμβόλια που θα έφταναν μέσω EUA, ενώ το 41,1% ήταν επίσης αναποφάσιστοι σχετικά με τα εμβόλια που θα εγκρίνονταν με την παραδοσιακή μέθοδο

Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή οι ειδικοί, μαζί με το CDC και τους οργανισμούς υπεράσπισης ασθενών ήταν οι κύριες πηγές «αξιόπιστων πληροφοριών» που χρησιμοποιούν οι ασθενείς για να αποφασίσουν να εμβολιαστούν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν η λιγότερο ευνοημένη πηγή μεταξύ των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, το 52,4% των φροντιστών ενηλίκων και το 50% αυτών που φροντίζουν παιδιά δήλωσαν ότι «πιθανότερο να εμβολιαστούν νωρίς» λόγω της κατάστασής τους.

Τον Φεβρουάριο, η ομάδα έστειλε μια επιστολή στη Διοίκηση του Μπάιντεν, στην οποία περιγράφει τις ανησυχίες της κοινότητας σπάνιων νόσων σχετικά με τα εμβόλια COVID-19, ιδίως όσον αφορά την ανάγκη να μάθουν περισσότερα για τη διαδικασία EUA και την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που επιτρέπονται μέσω αυτής, καταρτίζοντας σαφή πρότυπα για χρήση από τις κρατικές και τοπικές υπηρεσίες υγείας σε προσπάθειες προσέγγισης και τη διασφάλιση ασφαλών και προσβάσιμων τοποθεσιών εμβολιασμο

Πηγές:
fabrydiseasenews.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΑΧΕΠΑ: Θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης στο σπίτι
Χούμους: Υγιεινό και πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά
Λιγότερη καθιστική ζωή για πρόληψη της επιδείνωσης του πόνου στη μέση [μελέτη]