Δύο μήνες μετά την αποπομπή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσου Τσαβλή, και της αντιδημάρχου Παιδείας, Δήμητρας Ακριτίδου, λόγω εμπλοκής τους σε εμβολιασμούς εκτός σειράς κατά της COVID-19, νέοι κλυδωνισμοί πλήττουν τη διοίκηση του δεύτερου δήμου της χώρας, έπειτα από την παραδοχή ενός ακόμη αντιδημάρχου ότι εμβολιάστηκε και εκείνος. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και ΚΕΠ, Στέλιος Λιακόπουλος, δεν εμβολιάστηκε με αδιάθετες δόσεις όπως τα δύο στελέχη που αποπέμφθηκαν, αλλά προσθέτοντας παράτυπα - όπως καταγγέλλεται - το όνομά του στη λίστα με το προσωπικό του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος τον Φεβρουάριο προέβη σε καρατομήσεις εξπρές, επικαλούμενος ζήτημα ηθικής τάξης, δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια μέχρι τώρα. Μιλώντας στο iatronet τα δύο στελέχη που αποπέμφθηκαν, καταλογίζουν στον δήμαρχο ότι γνώριζε και κάλυπτε τον αντιδήμαρχό του και του πετούν το "γάντι", ρωτώντας ευθέως αν προτίθεται να πράξει το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση ή αν θα ομολογήσει πως χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το γεγονός προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην διοίκηση του Δήμου, για τον επιπλέον λόγο ότι αν ο δήμαρχος τηρήσει την ίδια στάση θα θέσει σε κίνδυνο την δυνατότητά του να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη λειτουργία της πόλης. Όπως συζητιέται στους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου, ο Κ. Ζέρβας ήδη έχει οριακή πλειοψηφία που του επιτρέπει κατά περίπτωση να περνάει αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο.

Το ιστορικό

Με μια λιτή του ανακοίνωση στα τέλη Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε γνωστό πως απαλλάσσει των καθηκόντων της την αντιδήμαρχο Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου, και ζητά την παραίτηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσου Τσαβλή. "Λόγοι ηθικής τάξης δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης", ανέφερε.

Όπως αποκαλύφθηκε τότε, η αντιδήμαρχος είχε εμβολιαστεί εκτός σειράς στα τέλη Ιανουαρίου στο ίδρυμα "Άγιος Παντελεήμων", όπου εργάζεται η κόρη της, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, που εργάζεται ο ίδιος στο ίδιο ίδρυμα, κάλεσε τη μητέρα του να εμβολιαστεί. Οι εμβολιασμοί εκτός σειράς έγιναν με τα αδιάθετα εμβόλια και προκειμένου αυτά να μην αχρηστευτούν, όπως υποστήριξαν τα δύο στελέχη που αποπέμφθηκαν.

Δύο μήνες μετά, στη διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου πλέον δημοτικού συμβούλου, Δρόσου Τσαβλή, ο αντιδήμαρχος Στέλιος Λιακόπουλος παραδέχτηκε ότι εμβολιάστηκε και ο ίδιος, πριν από τα δύο στελέχη που καρατομήθηκαν, εκτός σειράς και ως μη όφειλε. Επικαλέστηκε ως λόγο το γεγονός ότι είναι πολιτικός προϊστάμενος του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", ότι βάσει της ιδιότητάς του αυτής επισκέπτεται άτομα στο σπίτι τους και ότι ο ίδιος έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο εμβολιασμός του έγινε βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, που στάλθηκε στους Δήμους στις 24 Δεκεμβρίου και αφορούσε την κατάρτιση λίστας για τον εμβολιασμό του προσωπικού που απασχολείται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Η εγκύκλιος, ωστόσο, μιλάει ρητά για το προσωπικό και όχι για τους πολιτικά προϊστάμενους του προγράμματος.

Τι λένε οι δύο που αποπέμφθηκαν

Μετά από τη συγκεκριμένη αποκάλυψη, τα δύο πρώην στελέχη της διοίκησης που αποπέμφθηκαν τον Φεβρουάριο πετούν το "γάντι" στον δήμαρχο και αναμένουν τις αποφάσεις του.

"Εμείς αξιοποιήσαμε αδιάθετα εμβόλια για να μην πεταχτούν, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες. Δεν βάλαμε το όνομά μας στη λίστα παράτυπα και με δόλο ώστε να εμβολιαστούμε κρυφά από το παράθυρο", είπε στο iatronet o πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής και πρόσθεσε: "Θα περίμενε κανείς ότι ο δήμαρχος που με εμάς έδειξε τέτοια ευαισθησία σε ζητήματα ηθικής τάξης, θα σηκωνόταν από την καρέκλα του, θα γούρλωνε τα μάτια και θα έλεγε ‘τι είναι αυτά που ακούω; Παρακαλώ να μου υποβάλλετε την παραίτησή σας’. Αντί αυτού, τον βλέπαμε ατάραχο, χαμογελαστό και αμίλητο".

Ο κ. Τσαβλής θεωρεί πως η διατήρηση του κ. Λιακόπουλου στη θέση του αντιδημάρχου θα αποδείξει πως ο ίδιος και η αντιδήμαρχος Παιδείας απομακρύνθηκαν για άλλους λόγους από αυτούς που επικαλέστηκε ο δήμαρχος και καλεί τον κ. Ζέρβα να απαντήσει γιατί κάλυπτε τον αντιδήμαρχό του ενώ γνώριζε, καθώς και γιατί τον κρατάει στη θέση του τώρα που αποκαλύφθηκε.

Για δύο μέτρα και δύο σταθμά κάνει λόγο από την πλευρά της, η Δήμητρα Ακριτίδου. "Εγώ, εμβολιάστηκα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ ζήτησαν από τους υπαλλήλους του ιδρύματος να βρουν όποιον θέλει να εμβολιαστεί και μπορεί να προσέλθει σε μισή ώρα, ώστε να μην πεταχτούν εμβόλια. Η κόρη μου κάλεσε εμένα. Αξιοποιήσαμε 12 από τις 20 αδιάθετες δόσεις και έμειναν 8 που τελικά αχρηστεύτηκαν και πετάχτηκαν", είπε και πρόσθεσε: "Ο κ.Ζέρβας χωρίς να ακούσει καν την αιτιολόγηση, μας απομάκρυνε με απαράδεκτο τρόπο. Η στάση του τώρα απέναντι στον συνάδελφο που παραδέχτηκε ότι έκανε κάτι πολύ χειρότερο και προδήλως παράνομο, ενισχύει τις βάσιμες υποψίες μας πως η απομάκρυνσή μας δεν βασίστηκε σε λόγους ηθικής τάξη, αλλά σε ιδιοτελή οφέλη δικά του".

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημαρχιακό μέγαρο ψιθυρίζεται πως με τον ίδιο τρόπο ενδέχεται να έχει εμβολιαστεί εκτός σειράς και τρίτος αντιδήμαρχος, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί.

Από την πλευρά του δημάρχου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία δημόσια αντίδραση. Στελέχη του Δήμου σχολίαζαν πως αν εξαναγκαστεί από τις καταστάσεις να απομακρύνει νέα στελέχη θα έχει σοβαρό πρόβλημα στη διοίκηση καθώς κινδυνεύει να απολέσει την πλειοψηφία για την έγκριση κρίσιμων αποφάσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΑΧΕΠΑ: Θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης στο σπίτι
Χούμους: Υγιεινό και πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά
Λιγότερη καθιστική ζωή για πρόληψη της επιδείνωσης του πόνου στη μέση [μελέτη]