Την αντίδραση των γιατρών, προκαλεί η προκαταβολική παρακράτηση της υποχρεωτικής επιστροφής (clawback) από τον ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) καταγγέλλει πως πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς ζητείται η επιστροφή χρημάτων για πράξεις που δεν χρεώθηκαν ποτε! Το πρόβλημα ξεκίνησε με πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ περί προείσπραξης του 70% του clawback του 2021.

Το προεδρείο της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ τονίζει πως γίνεται αποδέκτης κύματος συλλογικής διαμαρτυρίας από αγανακτισμένους γιατρούς, οι οποίοι ασφυκτιούν από τα δυσβάσταχτα ποσά που θα παρακρατούνται κάθε μήνα από τις υποβολές τους, ενώ εξυπηρετούν απρόσκοπτα τους ασθενείς τους εν μέσω πανδημίας COVID.

Καταθέτει, δε, την αγανάκτηση του ιδιωτικού διαγνωστικού κλάδου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισημαίνοντας τα εξής:

  • Η πρωτοφανής απόφαση της προκαταβολικής παρακράτησης clawback για το τρέχον έτος, εφαρμόζεται κατά εκτίμηση, χωρίς να υπάρχει η σχετική οριστικοποίηση του σημειώματος clawback.
  • Σε έτος πανδημίας COVID αποτελεί χρέος της πολιτείας να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες διαγνωστικές ανάγκες ΠΦΥ του πληθυσμού που εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Αντί αυτού καταλογίζεται προκαταβολικά ο λογαριασμός αυτός στους ιατρούς του διαγνωστικού κλάδου.
  • Ο μηνιαίος αυτός καταλογισμός έρχεται να προστεθεί στο διακανονισμό των 120 δόσεων clawback και υπερβαίνει κατά πολύ το όριο της επιβίωσης του κλάδου.
  • 18.000 ιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αγανακτισμένοι με τη διαρκή πολιτική άσκησης κοινωνικής πολιτικής εις βάρος της επιβίωσης του ιατρικού κλάδου.
  • Ο καταλογισμός έχει συμπεριλάβει και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς που ουδέποτε υπέβαλλαν ιατρικές πράξεις στον ΕΟΠΥΥ, και επομένως δεν υπόκεινται σε καθεστώς clawback. 
  • Ενώ η χώρα λαμβάνει το πακέτο βοήθειας για την πανδημία COVID, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα αγνοείται επιδεικτικά, με τους ιατρούς που εξυπηρετούν τους πολίτες με συνέπεια να βρίσκονται σε απόγνωση λόγω δυσθεώρητης χρηματοδοτικού καταλογισμού από τον ΕΟΠΥΥ.                             

Οι γιατροί ζητούν την άμεση απόσυρση της απόφασης και την οριστική κατάργηση του clawback. "Εν μέσω πανδημίας, η πολιτεία ωθεί τον κλάδο σε άμεση κινητοποίηση", σημειώνουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD