Φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να ξεκινήσουν την Κοινοπραξία Διακοπής Καπνίσματος κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την υγεία που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, εγκαινίασε επίσημα την Κοινοπραξία Διακοπής του Καπνίσματος, που αποτελείται από μια ομάδα εταίρων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με στόχο τη βοήθεια των ανθρώπων ώστε να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη υποστήριξη για την αντιμετώπιση της εξάρτησης τους από τον καπνό.

Αυτός ο επιχειρηματικός συνασπισμός θα υποστηρίξει το έργο του ΠΟΥ για τη διακοπή του καπνίσματος και θα εντοπίσει αμοιβαία επωφελείς τρόπους για την κλιμάκωση της πρόσβασης για τους χρήστες καπνού σε εργαλεία και φάρμακα διακοπής. Η πανδημία COVID-19 έχει τονίσει τη σημασία της συνεργασίας και της αξιοποίησης των πόρων και της εργασίας του άλλου στη δημόσια υγεία.

«Συνεργαζόμαστε με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και άλλους εταίρους για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα και να βελτιώσουν την υγεία τους. Αμέσως μετά τη διακοπή, το σώμα ενός ατόμου αρχίζει να ''επανεξετάζει'' τα μέρη που τραυματίστηκαν από τον καπνό ̶ σε μόλις 2-12 εβδομάδες, η κυκλοφορία βελτιώνεται και η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται», δήλωσε ο Ruediger Krech, Διευθυντής του Τμήματος Προαγωγής Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Με φόντο τον αυξανόμενο πληθυσμό της νεολαίας και την αύξηση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών, ο αριθμός των χρηστών καπνού στην υποσαχάρια Αφρική προβλέπεται να αυξηθεί σε 62 εκατ. άτομα έως το 2025. 

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού και το 80% αυτών των χρηστών ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου το βάρος των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι το μεγαλύτερο.

Μόνο στη Γερμανία, όπου ξεκίνησε η Κοινοπραξία, το 23% του ενήλικου πληθυσμού καπνίζει επί του παρόντος καπνό.

Στο πλαίσιο της πανδημίας, τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων COVID-19 και θανάτου.

Όταν οι χρήστες καπνού αντιληφθούν τους κινδύνους του καπνού, οι περισσότεροι θέλουν να το κόψουν. Οι τελευταίοι αριθμοί δείχνουν ότι το 60% των χρηστών καπνού παγκοσμίως έχουν εκφράσει την επιθυμία να το κόψουν, αλλά μόνο το 30% έχει πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος.

Η Κοινοπραξία έχει πέντε πυλώνες και θα επικεντρωθεί στην επίλυση προκλήσεων σε συνεργασία με τους εταίρους.

1. Φαρμακοθεραπείες και προμήθεια, για να διασφαλιστεί η σταθερή παράδοση προϊόντων και φαρμάκων που βοηθούν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα.
2. Ενίσχυση των συστημάτων υγείας, για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να σταματήσουν το κάπνισμα
3. Συνεργασία με την πολιτεία, για να μιλήσουν με ανθρώπους στην εξουσία και να υποστηρίξουν την αύξηση των επενδύσεων στη διακοπή
4. Έρευνα και ανάπτυξη,  για τον εντοπισμό νέων καινοτομιών και ερευνητικών ιδεών
5. Ψηφιακή και τεχνολογία – για να προσεγγιστούν περισσότεροι ανθρώπους μέσω ψηφιακών καναλιών και να προωθηθούν τα εργαλεία που έχουν αναπτύξει οι συνεργάτες του ΠΟΥ.

Αριθμοί που ίσως ενδιαφέρουν

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων περισσότερες από 250 είναι επιβλαβείς και περισσότερες από 50 είναι καρκινογόνες.
Το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων περιλαμβάνοντας και 1.2 εκατομμύρια θανάτων μη καπνιστών που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
Επιλέγοντας το κάπνισμα, οι άνθρωποι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (24,9%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ
Ο επιπολασμός του καπνίσματος στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (24,9%), ενώ παράλληλα η πρόθεση για τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με στοιχεία του 2018, έχει αυξηθεί σημαντικά (>40). Ωστόσο, μόνο 1 στους 4 Έλληνες αναφέρουν μια τουλάχιστον προσπάθεια διακοπής κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών είναι καπνιστές ανώτερου κοινωνικό-οικονομικού επιπέδου.
Έχει υπολογιστεί, ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζεται αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή. Έχει επίσης υπολογιστεί, ότι κάθε 6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας του καπνίσματος και της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.
Σήμερα στην Ελλάδα, το κάπνισμα αποτελεί την αιτία σχεδόν του 25% των θανάτων μεταξύ των ανδρών και του 7,5% των θανάτων μεταξύ των γυναικών.

Παθητικό κάπνισμα και επιπτώσεις στην υγεία

Παγκοσμίως, το 40% των παιδιών, το 33% των ενήλικων μη καπνιστών ανδρών και το 35% των ενήλικων μη καπνιστών γυναικών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
Στην Ευρώπη μόνο, 70.000-80.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την έκθεση στο παθητικο καπνισμα.
Ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος των βρεφών αυξάνεται κατά 1,22 φορές όταν ο ένας εκ των γονέων του παιδιού είναι καπνιστής ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 1,62 φορές όταν και οι δύο γονείς είναι καπνιστές.
Ο κίνδυνος εμφάνισης της βρογχιολίτιδας στη βρεφική ηλικία αυξάνεται κατά 2,51 φορές στην περίπτωση που ένα μέλος της οικογένειας του παιδιού είναι καπνιστής.
Η συμβίωση με καπνιστή αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα ενός μη καπνιστή κατά 20-30%.
H έκθεση στον καπνό του τσιγάρου συνδέεται αιτιολογικά με την αύξηση, κατά 25%-30%, της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο καθώς και με την πιθανή αύξηση της επίπτωσης των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πηγές:
ΠΟΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές