Η ανοσία του πληθυσμού στον κορωνοϊό οδήγησε στο τέλος της πανδημίας στη Γερμανία, σύμφωνα με τον ιολόγο του Βερολίνου Christian Drosten.

"Βρισκόμαστε πλέον σε κατάσταση που σε επίπεδο πληθυσμού έχουμε ανοσία. Αυτή είναι η ανοσία του πληθυσμού και γι' αυτό η πανδημία έχει πλέον τελειώσει", δήλωσε ο Drosten σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ερευνητικό Δίκτυο Ζωονόσων Λοιμωδών Νοσημάτων στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει επειδή η παραλλαγή Omicron είναι ήπια, τόνισε ο καθηγητής του Charité. "Η Omicron δεν είναι ήπια. Αυτό είναι απλώς μια δημόσια παραποίηση", δήλωσε ο Drosten.

"Αυτό που μας φέρνει σε καλύτερη κατάσταση είναι κυρίως ο εμβολιασμός και στη συνέχεια η δυνατότητα, με βάση τον εμβολιασμό, να μπορέσουμε τελικά να μολυνθούμε χωρίς να πεθάνουμε".

Η λεγόμενη υβριδική ανοσία προστατεύει απόλυτα από την σοβαρή εξέλειξη της νόσου, είπε. Υβριδική ανοσία είναι όταν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί και έχει μολυνθεί ή έχει αναρρώσει.

Ο Drosten είχε ήδη μιλήσει για το τέλος μιας πανδημίας σε συνέντευξή του στα τέλη του 2022, αλλά στη συνέχεια παρεξηγήθηκε.

Στο podcast "Coronavirus Update" στο NDR-Info, ο ιολόγος δήλωσε τον Ιανουάριο ότι στην πραγματικότητα είχε πει κάτι διαφορετικό από αυτό που δημοσιεύθηκε.

Το τέλος της πανδημίας δεν μπορεί να ανακοινωθεί εκ των προτέρων, μπορεί να φανεί μόνο εκ των υστέρων - δηλαδή μετά από αυτό το κύμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία