Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια ομάδα παθήσεων που χαρακτηρίζονται από ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διατροφικών διαταραχών:
Νευρική ανορεξία
Χαρακτηρίζεται από απώλεια βάρους λόγω υπερβολικής δίαιτας και άσκησης. Τα άτομα με ανορεξία αισθάνονται ότι δεν μπορούν ποτέ να είναι αρκετά αδύνατα και συνεχίζουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως "χοντρό" παρά την υπερβολική απώλεια βάρους.
Νευρική βουλιμία
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από κύκλους ακραίας κατανάλωσης τροφής, γνωστούς ως υπερφαγία, που ακολουθούνται από εμετό ή άλλες συμπεριφορές για την αντιστάθμιση της υπερφαγίας (λήψη διουρητικών, καθαρτικών ή έντονη γυμναστική). Συνδέεται επίσης με αισθήματα απώλειας ελέγχου σχετικά με το φαγητό.
Η βουλιμία είναι διαφορετική από τη διαταραχή υπερφαγίας, που χαρακτηρίζεται από τακτικά επεισόδια ακραίας υπερφαγίας και αισθήματα απώλειας ελέγχου σχετικά με το φαγητό.
Οι διατροφικές διαταραχές τείνουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και των πρώτων χρόνων της ενηλικίωσης και είναι πολύ πιο συχνές σε κορίτσια και γυναίκες. Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία των διατροφικών διαταραχών, αλλά φαίνεται να συνυπάρχουν με ψυχολογικά και ιατρικά προβλήματα όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη, το άγχος, η δυσκολία αντιμετώπισης των συναισθημάτων και η κατάχρηση ουσιών.
Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.
Είναι σύνηθες για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές να κρύβουν τις ανθυγιεινές συμπεριφορές τους, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν τα σημάδια μιας διατροφικής διαταραχής, ειδικά από νωρίς. Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε απαραίτητα να καταλάβετε από το πώς φαίνεται κάποιος - συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του - αν πάσχει από μια διατροφική διαταραχή.
Αυτή είναι μια πιο λεπτομερής ματιά στα συμπτώματα της ανορεξίας, της βουλιμίας και της υπερφαγίας.
Σημάδια νευρικής ανορεξίας
Τα άτομα με νευρική ανορεξία έχουν υπερβολικό φόβο να πάρουν βάρος. Συχνά κάνουν δίαιτα και ασκούνται ακατάπαυστα, μερικές φορές σε σημείο λιμοκτονίας. Δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα με ανορεξία να κάνουν εμετό ή να προσπαθούν να διώξουν τις θερμίδες που έφαγαν κάνοντας χρήση καθαρτικών. Τα άτομα με ανορεξία έχουν παραμορφωμένη εικόνα σώματος, νομίζοντας ότι είναι υπέρβαρα, ενώ στην πραγματικότητα είναι λιποβαρή. Μπορεί να μετρούν τις θερμίδες με εμμονή και να επιτρέπουν στον εαυτό τους μόνο μικρές μερίδες συγκεκριμένων τροφών. Όταν το πρόβλημα πέφτει στην κουβέντα, ένα άτομο με ανορεξία συχνά θα αρνηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα.
Τα σημάδια της ανορεξίας μπορεί να είναι διακριτικά στην αρχή, γιατί αναπτύσσεται σταδιακά. Μπορεί να ξεκινήσει ως ενδιαφέρον για δίαιτα πριν από μια εκδήλωση ή διακοπές. Αλλά καθώς η διαταραχή επικρατεί, η ενασχόληση με το βάρος εντείνεται. Δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο: Όσο περισσότερο βάρος χάνει το άτομο, τόσο περισσότερο ανησυχεί και έχει εμμονή με το βάρος.
Τα ακόλουθα συμπτώματα και συμπεριφορές είναι κοινά σε άτομα με ανορεξία:
Δραματική απώλεια βάρους
Φαρδιά, ογκώδη ρούχα για να κρυφτεί η απώλεια βάρους
Έντονη ενασχόληση με φαγητό, δίαιτες και μέτρηση θερμίδων
Άρνηση κατανάλωσης ορισμένων τροφών, όπως υδατάνθρακες ή λίπη
Αποφυγή των γευμάτων ή του φαγητού μπροστά σε άλλους
Υπερβολική άσκηση
Συχνά σχόλια σχετικά με το ότι το άτομο είναι χοντρό
Διακοπή εμμήνου ρύσεως
Παράπονα για δυσκοιλιότητα ή πόνο στο στομάχι
Επειδή τα άτομα με ανορεξία είναι τόσο καλά στο να την κρύβουν, η ασθένεια μπορεί να γίνει σοβαρή προτού κάποιος γύρω τους παρατηρήσει κάτι κακό. Αν πιστεύετε ότι κάποιος που σας ενδιαφέρει έχει ανορεξία, είναι σημαντικό να τον αξιολογήσει αμέσως ένας γιατρός. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ανορεξία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως ο υποσιτισμός και η οργανική ανεπάρκεια. Ωστόσο, με τη θεραπεία, τα περισσότερα άτομα με ανορεξία θα ξαναπάρουν το βάρος που έχασαν και τα σωματικά προβλήματα που ανέπτυξαν ως αποτέλεσμα της ανορεξίας θα βελτιωθούν.
Σημάδια νευρικής βουλιμίας
Τα άτομα με νευρική βουλιμία παρουσιάζουν επεισόδια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού (που ονομάζεται υπερφαγία) ακολουθούμενα από κάθαρση (εμετός ή χρήση καθαρτικών), νηστεία ή υπερβολική άσκηση για να αντισταθμίσουν την υπερκατανάλωση τροφής. Σε αντίθεση με την ανορεξία, τα άτομα με βουλιμία έχουν συχνά φυσιολογικό βάρος. Έχουν όμως τον ίδιο έντονο φόβο ότι θα πάρουν κιλά και διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος. Βλέπουν τον εαυτό τους ως "χοντρό" και θέλουν απεγνωσμένα να χάσουν βάρος. Επειδή συχνά νιώθουν ντροπή και αηδία με τον εαυτό τους, τα άτομα με βουλιμία γίνονται πολύ καλά στο να κρύβουν τις βουλιμικές συμπεριφορές.
Τα ακόλουθα είναι κοινά σημάδια βουλιμίας:
Στοιχεία υπερφαγίας, συμπεριλαμβανομένης της εξαφάνισης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα ή της εύρεσης πολλών άδειων συσκευασιών ή δοχείων τροφίμων
Στοιχεία κάθαρσης, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών στο μπάνιο μετά τα γεύματα, ήχοι ή μυρωδιές εμετού ή συσκευασίες καθαρτικών ή διουρητικών
Παράλειψη γευμάτων ή αποφυγή φαγητού μπροστά σε άλλους ή κατανάλωση πολύ μικρών μερίδων
Υπερβολική άσκηση
Φαρδιά ρούχα για να κρύβεται το σώμα
Πολύ συχνή χρήση τσίχλας ή στοματικού διαλύματος
Συνεχής δίαιτα
Πληγές στις αρθρώσεις των δαχτύλων από επανειλημμένη πρόκληση εμετού
Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η βουλιμία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, αιμορραγία από τον οισοφάγο λόγω υπερβολικής παλινδρόμησης οξέος στομάχου, οδοντικά προβλήματα και προβλήματα στα νεφρά. Ωστόσο, η βουλιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μέσω γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας, ορισμένων αντισπασμωδικών φαρμάκων, αντικαταθλιπτικών ή συνδυασμών αυτών των θεραπειών. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια αν πιστεύετε ότι κάποιος κοντινός σας άνθρωπος πάσχει από βουλιμία.
Σημάδια διαταραχής υπερφαγίας
Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας έχουν συχνά επεισόδια όπου καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού. Όπως τα άτομα με βουλιμία, συχνά αισθάνονται εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων και αργότερα νιώθουν ενοχές και ντροπή για αυτό. Η συμπεριφορά γίνεται φαύλος κύκλος, γιατί όσο πιο στενοχωρημένοι αισθάνονται για την υπερφαγία, τόσο περισσότερο καταφεύγουν στο φαγητό για να διαχειριστούν τα άσχημα συναισθήματα. Επειδή τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας δεν κάνουν κάθαρση ή/και δεν ασκούνται μετά την υπερφαγία, είναι συνήθως υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Σε αντίθεση με άλλες διατροφικές διαταραχές, η υπερφαγία είναι σχεδόν τόσο συχνή στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα κοινά σημάδια της διαταραχής υπερφαγίας περιλαμβάνουν:
Στοιχεία υπερφαγίας, συμπεριλαμβανομένης της εξαφάνισης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα ή της εύρεσης πολλών άδειων συσκευασιών ή δοχείων τροφίμων
Αποθήκευση τροφίμων ή απόκρυψη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε περίεργα μέρη
Φαρδιά ρούχα για να κρύβεται το σώμα
Παράλειψη γευμάτων ή αποφυγή φαγητού μπροστά σε άλλους
Συνεχής δίαιτα, αλλά χωρίς απώλεια βάρους
Επειδή η υπερφαγία οδηγεί σε παχυσαρκία, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία αν αφεθεί ανεξέλεγκτη. Τα συμπεριφορικά προγράμματα μείωσης βάρους μπορεί να είναι χρήσιμα τόσο με την απώλεια βάρους όσο και με τον έλεγχο της επιθυμίας για υπερφαγία. Επίσης, επειδή η κατάθλιψη συχνά συμβαδίζει με τη διαταραχή υπερφαγίας, τα αντικαταθλιπτικά και η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσουν.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια