Φθόριο 18FDG- PSMA και Λουτέτσιο 177 (Luttetium) ανοίγουν νέους δρόμους στην διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και των νευροενδοκρινών όγκων. Nέα ραδιοφάρμακα, βασισμένα στις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες, που είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας, υπόσχονται ακριβέστερη και πολύ πρώιμη διάγνωση, αλλά και θεραπεία στοχευμένη στον όγκο.

Η είσοδος συγκεκριμένων σκευασμάτων στην ογκολογία και όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην πυρηνική ιατρική θα παρουσιαστούν στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής που διεξάγεται από τις 11 ως τις 14 Μαϊου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αθανάσιος Ζησιμόπουλος (φωτογραφία), μιλά στο iatronet.gr για τις προοπτικές που διανοίγονται στο πλαίσιο των λεγόμενων "Theranostics" (διάγνωση – θεραπεία) που δίνουν νέα διάσταση στην σύγχρονη Πυρηνική Ιατρική.

Τα νέα ραδιοφάρμακα

Το υπερσύγχρονο υβριδικό διαγνωστικό σύστημα PET - SCAN, που απέκτησε πρόσφατα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπως και τα αντίστοιχα σε Ηράκλειο, Λάρισα και Ιωάννινα, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα δώσει πολύ σύντομα τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του νέου ραδιοφαρμάκου για την ακριβή διάγνωση του καρκίνου του προστάτη σε κάθε στάδιο, ακόμη και πολύ πρώιμα.

"Με το φθόριο 18FDG- PSMA μπορούμε να περιχαρακώσουμε τον όγκο, αλλά και να έχουμε εικόνα του φορτίου, δηλαδή πόσο σοβαρή είναι η νόσος", αναφέρει ο κ. Ζησιμόπουλος και προσθέτει: "Είναι μια πολύ ευαίσθητη διαγνωστική μέθοδος, που δίνει τη δυνατότητα πολύ πρώιμης διάγνωσης. Αν έχουμε μια αύξηση του PSMA και υποψία για καρκίνο του προστάτη στην τακτική εξέταση, κάνουνε φθόριο18FDG- PSMA με το PET - SCAN και βλέπουμε με ευκρίνεια τη βλάβη".

Παράλληλα, το Λουτέτσιο 177 (Luttetium) παρέχει τη δυνατότητα ραδιοϊσοτοπικής θεραπείας, για νευροενδοκρινείς όγκους - πριν από μερικούς μήνες έγινε η πρώτη θεραπεία στην Αλεξανδρούπολη σε μεταστατικό ασθενή - καθώς και το νέο ραδιοφάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί 177 (Luttetium) PSMA για θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. "Αυτά τα φάρμακα ανοίγουν νέους δρόμους, στην ουσία κάνουν εξατομικευμένη θεραπεία, στοχεύοντας απευθείας στον όγκο και ακτινοβολώντας μόνο αυτόν, χωρίς να πλήττουν τους υγιείς ιστούς", εξηγεί ο καθηγητής. 

Σε ειδικό δορυφορικό συμπόσιο στο πλαίσιο του Συνεδρίου, με τίτλο "Ένας game changer στην διαχείριση του καρκίνου του προστάτη", θα αναλυθούν ο τρόπος δράσης των νέων φαρμάκων στην διάγνωση (δραστική ουσία 18F-PSMA-1007) και στη θεραπεία (177 Lu-PSMA-617).

"Πρόκειται όντως για game changers που θα φέρουν μεγάλη αλλαγή, διότι μπορούν να δώσουν πρώιμη διάγνωση με συγκεκριμένες τεχνικές, αλλά και άμεση μετάβαση στη θεραπεία, στο πλαίσιο των λεγόμενων ‘Theranostics’, της νέας σύγχρονης διάστασης της πυρηνικής ιατρικής", επισημαίνει ο κ. Ζησιμόπουλος.

Το συνέδριο

Το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή περισσότερων των 500 συνέδρων. Έλληνες και ξένοι ομιλητές, μέσα από εισηγήσεις σε στρογγυλές τράπεζες και δορυφορικά συμπόσια, θα αναπτύξουν ό,τι νεότερο υπάρχει στην πυρηνική ιατρική, στις ειδικότητες της ογκολογίας, της νευρολογίας, της καρδιολογίας και άλλες.

Στα 8 δορυφορικά συμπόσια θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η καθοριστική συμβολή της πυρηνικής ιατρικής στη διάγνωση και στον έλεγχο της καρδιακής αμυλοείδωσης, ο ραδιοεμβολισμός στον καρκίνο του ήπατος, το διαγνωστικό πλαίσιο στις Κινητικές Διαταραχές και τη νόσο Alzheimer, στην Πυρηνική Ιατρική κ.ά.

Ειδική μνεία θα γίνει στο PET - SCAN και στα νέα πεδία εφαρμογής και ενδείξεις που προβλέπονται βάσει του νέου ΦΕΚ, ενώ παράλληλα οι εργασίες θα αποτελέσουν και ένα "σχολείο" για την εκπαίδευση των φοιτητών που θα το παρακολουθήσουν.

Το συνέδριο, που θα είναι ανοικτό στο κοινό, διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης, υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του υπουργείου Υγείας, της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και των Ιατρικών Συλλόγων Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

"Η Ανάπτυξη νέων φαρμάκων, υβριδικών συστημάτων απεικόνισης και η εφαρμογή νέων τεχνικών δημιουργούν ένα περιβάλλον με προκλήσεις, που διευρύνει τις διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητές της Πυρηνικής Ιατρικής. Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των διαγνωστικών και θεραπευτικών εφαρμογών της Πυρηνικής Ιατρικής, με έμφαση στις εφαρμογές αιχμής, που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περεταίρω ανάπτυξη και εξέλιξη της ειδικότητας, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσουν έναν γόνιμο επιστημονικό διάλογο μεταξύ των επιστημόνων", επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο πρόεδρος του συνεδρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου