Για πολλά χρόνια, η εμφάνιση διαταραχών της γνωστικής απόδοσης, μιας νόσου που αφορά την άνοια, αντιμετωπίζονταν κυρίως με αρνητισμό που έφτανε μέχρι και τον μηδενισμό. Όμως, το κλίμα τώρα έχει αλλάξει. Ο κίνδυνος μιας τέτοιας ασθένειας μπορεί να μειωθεί. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία φέρνουν πολλά χρόνια καλής ποιότητας ζωής, σημείωσε η Stefanie Auer, ειδικός από την αυστριακή πόλη Krems.
"Επί του παρόντος, περισσότεροι από 57 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια. Σιγά - σιγά γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Η νόσος εξελίσσεται σε στάδια και διαρκεί περίπου 20 χρόνια. Το οκτώ τοις εκατό των ασθενών, ωστόσο, είναι νεότεροι από 65 ετών. Πάντα επηρεάζεται ολόκληρη η οικογένεια. Όμως το 75 τοις εκατό των πασχόντων παγκοσμίως δεν λαμβάνουν ιατρική διάγνωση. Στην Αυστρία, μόνο το 30 τοις εκατό περίπου λαμβάνει διάγνωση", εξήγησε η ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Δούναβη στο Κρεμς. Οι ελλείψεις αυτές εμποδίζουν επίσης την επαρκή ιατρική περίθαλψη των ασθενών.
Μέχρι τώρα η άνοια είναι σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη από το κοινό, ωστόσο, η εικόνα της πορείας της έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η Stefanie Auer τονίζει: "Από τον μηδενισμό περνά κανείς στην αισιοδοξία. Η άνοια, ιδίως ως Αλτσχάιμερ, δεν είναι πλέον μια ασθένεια της τρίτης ηλικίας. Μόνο τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται αργά".
Πολλά θα μπορούσαν ήδη να επιτευχθούν με την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στη μέση ηλικία. Τέλος, η έγκαιρη διάγνωση θα επέτρεπε τη βέλτιστη φροντίδα των πασχόντων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έχει συνοψίσει τα ακόλουθα σημεία με τα οποία ένα σημαντικό μέρος αυτών των ασθενειών μπορεί να προληφθεί ή να μετριαστεί: Αντισταθμιστική άσκηση, υγιεινή διατροφή, πνευματική διέγερση, επαρκής ύπνος, έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων και αποφυγή εγκεφαλικών τραυματισμών (π.χ. με τη χρήση κράνους κατά την ποδηλασία).
Η ειδικός εξηγεί: "Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας". Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι εγκεφαλικές διαταραχές έχουν μακρά ιστορία, οπότε υπάρχει ένα καλό χρονικό παράθυρο για παρεμβάσεις. Η γενετική προδιάθεση δεν μπορεί να επηρεαστεί, αλλά η έλλειψη ενημέρωσης από μόνη της συνδέεται με αύξηση του κινδύνου κατά οκτώ τοις εκατό. Στη μέση ηλικία, παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία αποτελούν αρνητικούς παράγοντες, ενώ στην τρίτη ηλικία, το κάπνισμα, η κατάθλιψη, η έλλειψη άσκησης, η κοινωνική απομόνωση και ο διαβήτης.
Πολύ σημαντικό, λέει η Stefanie Auer είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν συτα σοβαρά τα πρώτα συμπτώματα. καθώς δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση της άνοιας. Αλλά είναι δυνατόν να ζήσουν μια καλή ζωή, λέει η ειδικός. Σε κάθε περίπτωση, ο αποστιγματισμός θα πρέπει να απομακρύνει τη συστολή των πασχόντων και των συγγενών τους πριν από μια εξέταση. Η καλή δικτύωση με τις κοινότητες που ανήκει η κάθε κατοικία θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση πολύ πιο διαχειρίσιμη και εύκολη για τους άμεσα και έμμεσα επηρεαζόμενους.
Για το σκοπό αυτό, στο Πανεπιστήμιο του Κρεμς έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για τις κοινότητες για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών και των οικογενειών τους. Αυτό πρόκειται τώρα να δοκιμαστεί και να αξιολογηθεί επιστημονικά στο Haslach της Άνω Αυστρίας και στο Böheimkirchen της Κάτω Αυστρίας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού