Ο καλός ύπνος μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αντοχή στο έντονο και παρατεταμένο στρες, μειώνοντας την πιθανότητα ανάπτυξης προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη, αναφέρει νέα έρευνα.
Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα που είχαν συλλεγεί στη διάρκεια της πανδημίας από πάνω από 600 εθελοντές, διαπιστώνοντας πως ο υψηλής ποιότητας ύπνος ήταν πολύ σημαντικός για να αποφύγουν τις αρνητικές εκβάσεις στην ψυχική υγεία τους. Μάλιστα ο ποιοτικός ύπνος συνδέθηκε με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους από τους πρώτους μήνες της πανδημίας.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Cortex, είναι η πρώτη που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η ποιότητα του ύπνου την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές σε άτομα που βρίσκονταν αντιμέτωπα με έντονο, χρόνιο στρες στην αληθινή ζωή, ανέφερε η κύρια ερευνήτρια Emma Sullivan, ψυχολόγος στο University of York.
"Η πανδημία του κορωνοϊού υπήρξε περίοδος παρατεταμένου στρες για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο", είπε. "Η έρευνά μας έδειξε ότι η καλή ποιότητα ύπνου συνδεόταν με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους από τους αρχικούς μήνες της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο το άτομο γίνεται πιο ανθεκτικό στο επίμονο στρες αν κοιμάται αρκετά και καλά".
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέγονταν στη διάρκεια της πανδημίας από εθελοντές που συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια για την ποιότητα του ύπνου και την ψυχική διάθεσή τους. Απαντούσαν επίσης σε ερωτήματα για άλλες στρατηγικές διαχείρισης του στρες, όπως η άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ.
"Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι ο ποιοτικός ύπνος συνδέεται με καλύτερες εκβάσεις της υγείας και της ευεξίας, αλλά δεν γνωρίζαμε εάν αυτό θα άλλαζε σε περιόδους έντονου, παρατεταμένου στρες", δήλωσε ο δρ Scott Cairney, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο University of York. "Ανακαλύψαμε ότι ο ύπνος έχει τεράστια σημασία και σε τέτοιες περιόδους και ότι μπορεί να διαφυλάξει την ψυχική υγεία για πολύ καιρό, προστατεύοντας από την κατάθλιψη και το άγχος".
Πηγές:
Cortex
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κόψετε το ποτό
Διαβήτης τύπου 1: Εξετάζονται οι ενέσεις απώλειας βάρους
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε