Νέο σκορ κινδύνου για άνοια, που περιλαμβάνει 11 κυρίως τροποποιήσιμους παράγοντες, εντοπίζει ανθρώπους με κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου τα επόμενο 14 χρόνια. Αυτό έδειξε μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Mental Health.
Το UK Biobank Dementia Risk Score, είχε καλύτερη επίδοση από 3 άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα σκορ κινδύνου που αναπτύχθηκαν στην Αυστραλία, Φινλανδία και Βρετανία.
Οι ερευνητές επέλεξαν 2 μεγάλες ομάδες με 50χρονους έως 73χρονους που συμμετείχαν σε 2 έρευνες. Η μια ομάδα για την ανάπτυξη του νέου σκορ και η δεύτερη για την επιβεβαίωσή του.
Συνολικά 220.762 άνθρωποι με μέση ηλικία κάτω των 60 ετών από τη UK Biobank και 2.934 μέσης ηλικίας 57 ετών (δεύτερη ομάδα) παρελήφθησαν στην τελική ανάλυση.
Οι ερευνητές έφτιαξαν λίστα με 28 παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο άνοιας στην οποία εφάρμοσαν στατιστική μέθοδο για να εντοπίσουν και να απορρίψουν τους λιγότερο σχετικούς παράγοντες και να εστιάσουν το σκορ στους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες.
Αυτό οδήγησε σε 11 προγνωστικούς παράγοντες για οποιοδήποτε είδος άνοιας- το σκορ UK Biobank Dementia Risk Score (UKBDRS).
Οι 11 παράγοντες ήταν : ηλικία, εκπαίδευση, ιστορικό διαβήτη, ιστορικό ή τρέχουσα κατάθλιψη, ιστορικό εγκεφαλικού, άνοια γονέως, οικονομική στενότητα, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, να ζει κάποιος μόνος και να είναι άντρας.
Tο γονίδιο APOE είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για άνοια. Ήταν γνωστό πως το έφεραν 157.090 συμμετέχοντες στην έρευνα U.K. Biobank και 2.315 από αυτούς της δεύτερης ομάδας και προστέθηκε στο UKBDRS-APOE.
Σε 14 χρόνια, 3.813 (σχεδόν 2%) και 93 ( 3%) συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια στην ομάδα της UK Biobank και στη δεύτερη, αντίστοιχα.
Οι προγνωστικές τιμές των UKBDRS με και χωρίς το APOE, συγκρίθηκαν με αυτή της ηλικίας μόνο και με 3 άλλα σκορ κινδύνου—ANU-ADRI (Australian National University Alzheimer's Disease Risk Index), CAIDE (Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia), and DRS (Dementia Το Risk Score).
Το UKBDRS-APOE έδωσε το υψηλότερο προγνωστικό σκορ και ακολουθήθηκε στενά από το UKBDRS, και στη συνέχεια από την ηλικία μόνο, που ακολουθήθηκε από τα DRS, CAIDE, και τέλος το ANU-ADRI.
Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η ακρίβεια του σκορ θα μπορούσε να βελτιωθεί προσθέτοντας νοητικά τεστ, απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου και εξέταση αίματος για νευροεκφύλιση.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σκορ κινδύνου, λέει μόνο για τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και δεν αντιπροσωπεύει καταληκτικό αποτέλεσμα.
Σημείωσαν ότι υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί στην έρευνά τους.
Πηγές:
BMJ Mental Health.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού