Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το 42% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 38%.

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αυτά για τα Ελληνόπουλα, τα οποία αναδεικνύονται ως τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου 3 στα 10 αγόρια στην εφηβεία και 1 στα 6 κορίτσια είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστά που, επίσης, αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

Σημειωτέο, ότι παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30. Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25-29, το άτομο θεωρείται υπέρβαρο. Η αύξηση, λοιπόν, του σωματικού βάρους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό και συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Τα χειρουργεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχουν γίνει πολύ διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια. Ως γνωστόν, τα δύο πιο διαδεδομένα χειρουργεία είναι το λαπαροσκοπικό γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy) και το λαπαροσκοπικό bypass. Τα χειρουργεία αυτά μπορεί να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην πλειονότητα των ασθενών - όταν η επιλογή τους γίνεται με τα σωστά κριτήρια. Παρουσιάζονται όμως σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρές επιπλοκές και πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ πολλές φορές σε βάθος χρόνου, οι ασθενείς επανακτούν τα κιλά τους.

Τι είναι το ενδοσκοπικό γαστρικό μανίκι

Η διαφορά της μεθόδου από τα γνωστά χειρουργεία αντιμετώπισης της παχυσαρκίας βρίσκεται στο ότι δεν απαιτεί καμία χειρουργική επέμβαση. Συγκεκριμένα, το σύστημα Apollo Overstitch είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα που επιτρέπει τη δημιουργία ραμμάτων ολικού πάχους στο πεπτικό, διαμέσου ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου, όπως ακριβώς σε μια γαστροσκόπηση. Έτσι δεν υπάρχουν τομές ούτε πόνος. Το σύστημα προσαρμόζεται στο άκρο του ενδοσκοπίου. Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, μειώνοντας τον κίνδυνο λειτουργικών επιπλοκών και δεν διαφέρει σε τίποτα από μια κλασική γαστροσκόπηση, παρά μόνο στο ότι διαρκεί περισσότερο και απαιτείται αναισθησία κι όχι μέθη.

Με τη μέθοδο αυτή γίνεται εφικτή η πραγματοποίηση πολλών πολύπλοκων επεμβάσεων από το στόμα, χωρίς τομές και με ελάχιστη νοσηλεία (έξοδο από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα). Ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει το σύστημα Apollo στην:

  • αντιμετώπιση επιπλοκών από χειρουργεία παχυσαρκίας όπως οι διαφυγές και τα συρίγγια
  • ενδοσκοπική διόρθωση γαστρικού bypass όπου οι ασθενείς μετά κάποιο χρονικό διάστημα επανέκτησαν το σωματικό τους αρχικό βάρος ή μέρος αυτού
  • πρωτογενή ενδοσκοπική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με τη δημιουργία ενδοσκοπικού sleeve [endoscopic sleeve gastrectomy].

Αποτελέσματα

Μελέτες δείχνουν ότι όταν συνδυάζεται με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής και τρόπου ζωής, οδηγεί σε κατά μέσο όρο περίπου 20-25% TBWL σε διάστημα 18 μηνών (Total Body Weight Loss, δηλαδή ένα άτομο 100 κιλών θα χάσει κατά μέσο όρο περίπου 20-25 κιλά).

Το ενδοσκοπικό γαστρικό μανίκι αποτελεί μία αξιόπιστη, μη χειρουργική και αποτελεσματική μέθοδο απώλειας βάρους που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Το Apollo Overstitch σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013 από την ομάδα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ και πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η διόρθωση της γαστρεντεροαναστόμωσης ασθενών που είχαν υποβληθεί σε γαστρικό bypass και είχαν επανακτήσει το βάρος τους. Πρόσφατα, ο Δρ Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Διευθυντής της Κλινικής είχε την τιμή να πιστοποιηθεί στη νεότερη Apollo Endosurgery Overstitch Sx™, στο Hamburg της Γερμανίας.

 

Περισσότερες Πληροφορίες:

Γεώργιος Αναγνωστόπουλος ΜD, FEBGH,
Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ
Tηλ. επικοινωνίας: 210 6869859, 6937 106139

http://www.advanced-endoscopy.gr

https://www.facebook.com/dranagnostopoulos/

https://www.instagram.com/dranagnostopoulos_gastrohep/

https://www.tiktok.com/@dranagnostopoulos_gastro

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές