Απόφαση του υπουργείου Υγείας η οποία έχει πάρει υπουργική υπογραφή από πέρυσι τον Μάιο για αύξηση των οδοιπορικών που παίρνουν οι αιμοκαθαιρόμενοι αλλά και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες για τις μετακινήσεις τους σε δομές προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες για την υγεία τους θεραπείες είναι στον αέρα μας λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυτονόητα για όλους τους υπόλοιπους όπως φαίνεται δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από το υπουργείο Οικονομικών την στιγμή μάλιστα που η αύξηση στο κόστος των μετακινήσεων είναι της τάξεως του 30%. Σημειώνεται ότι οι νεφροπαθείς είναι 12.000, εκ των οποίων οι 4.500 είναι στην Αττική.
Όπως λοιπόν μας ανέφερε ο ίδιος, ενώ η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Υγείας έχει εκδοθεί από πέρυσι τον Μάιο και υπογράφτηκε αρχικώς από τον τέως υπουργό κ. Α. Πλεύρη. Σήμερα, έχει υπογραφεί από τον νυν υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη το αίτημα του τελευταίου προς το υπουργείο Οικονομικών για επιπλέον 13,5 εκατ. ευρώ στα οδοιπορικά των προαναφερόμενων ασθενών "χτύπησε σε τοίχο".
Η τελευταία ενημέρωση που έχει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών από τον υπουργό Υγείας, είναι ότι ήδη κατέθεσε και δεύτερο αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών και αναμένει την απάντηση.
Σύμφωνα με την περυσινή υπουργική απόφαση η αναμόρφωση των οδοιπορικών εφόσον εγκριθεί θα είναι η εξής:
"Για την μετακίνηση των νεφροπαθών, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει έξοδα μετακίνησης ως ακολούθως:
Σε Αθήνα, Πειραιά: 285 ευρώ/μήνα από 230 ευρώ που είναι έως σήμερα.
- Στην Θεσσαλονίκη: 275 ευρώ/μήνα από 220 ευρώ.
- Σε Ηράκλειο, Πάτρα: 200 ευρώ/μήνα από 140 ευρώ.
- Λοιπά αστικά κέντρα: 200 ευρώ/μήνα από 115 ευρώ.
Εκτός Αστικών Κέντρων:
- Για απόσταση ως 50 χλμ από τον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου, προς το πλησιέστερο κέντρο αιμοκάθαρσης: 500 ευρώ/μήνα από 400 ευρώ.
- Για απόσταση 50-80 χλμ: 700 ευρώ/μήνα από 550 ευρώ.
- Για απόσταση πάνω από 80 χλμ: 1000 ευρώ/μήνα από 800.
Τα ανωτέρω ποσά αντιστοιχούν σε 13 ή και περισσότερες συνεδρίες αιμοκάθαρσης/μήνα. Σε περιπτώσεις που λόγω ημερολογιακής κατανομής διενεργούνται 12 αιμοκαθάρσεις, τον μήνα, οι νεφροπαθείς θα αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου με τα προβλεπόμενα πάγια ποσά.
Οπως αναφέρει η υπουργική απόφαση: Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, διενεργηθούν λιγότερες από 12, τότε τα ποσά θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα.
Αν ασθενής, για άλλους λόγους υγείας, απαιτείται να μετακινηθεί σε υγειονομική μονάδα πέρα από την πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας του, τότε προκειμένου να αποζημιωθεί για την μετακίνηση, απαιτείται γνωμοδότηση του Α.Υ.Σ. και έγκριση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ", αναφέρεται σε κοινή υπουργική απόφαση, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:
Όσον αφορά για την μετακίνηση των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, για μετάγγιση αίματος, αφαιμαξομεταγγίσεις ή αφαιμάξεις, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - με την νέα υπουργική απόφαση- θα αποζημιώνει έξοδα μετακίνησης ως ακολούθως:
• Σε Αθήνα, Πειραιά: 60 ευρώ/μήνα.
• Στην Θεσσαλονίκη: 40 ευρώ/μήνα.
• Σε Ηράκλειο, Πάτρα: 35 ευρώ/μήνα.
• Στα λοιπά αστικά κέντρα: 35 ευρώ/μήνα.
• Εκτός Αστικών Κέντρων και εντός ορίων νομού, του τόπου κατοικίας του ασθενή: 150 ευρώ/μήνα, • Εκτός Αστικών Κέντρων και εκτός ορίων νομού, από τον τόπο κατοικίας του ασθενή, 220 ευρώ/μήνα.
Για την αποζημίωση μετακινήσεων των ως άνω ασθενών, απαιτείται η προσκόμιση γνωμάτευσης ιατρού διευθυντή ή Επιστημονικού Υπεύθυνου, της υγειονομικής δομής που θα βεβαιώνει την πάθηση και την διενέργεια των θεραπευτικών πράξεων, αιμοκάθαρσης και μετάγγισης, αντίστοιχα.
Εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, για τα οποία χρειάστηκε μεταφορά μέσω ΕΚΑΒ με όχι συνήθη μεταφορικά μέσα, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταβάλλει ετησίως προς το ΕΚΑΒ έξοδα διακομιδής με πλωτά ή εναέρια μέσα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 2072/1992 (Α' 125) όπως ισχύει. Σε περίπτωση δικαιούχου με ποσοστό αναπηρίας όρασης 80% και άνω, χορηγείται επίσης αποζημίωση μετάβασης και συνοδού".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές