Μια πολύ συχνή αιτία της ξηροδερμίας είναι η γήρανση. Το δέρμα σας χάνει φυσικά την υγρασία του καθώς μεγαλώνετε. Έτσι, περίπου στην ηλικία των 60 ετών, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξηρό δέρμα. Υπάρχουν όμως διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίσετε ξηροδερμία σε μικρότερες ηλικίες, όπως:

*Η περιβαλλοντική έκθεση σε ψυχρό και ξηρό κλίμα ή στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τη συσσώρευση βλάβης του δέρματος με την πάροδο του χρόνου.

*Παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, παθήσεων του θυρεοειδούς και της νεφρικής νόσου.

*Φάρμακα και θεραπείες, όπως στατίνες, διουρητικά και χημειοθεραπεία.

*Σύνθεση και τόνος δέρματος.

*Δερματικές παθήσεις, όπως ατοπική δερματίτιδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και ψωρίαση.

*Το κάπνισμα, που επιταχύνει τα σημάδια της γήρανσης.

Πώς να απαλλαγείτε από το ξηρό δέρμα του προσώπου σας

Διατηρήστε την υπάρχουσα υγρασία του δέρματός σας

Η υγρασία του δέρματός σας μειώνεται φυσικά καθώς μεγαλώνετε. Η ποσότητα του ελαίου που παράγει το δέρμα σας πέφτει απότομα γύρω στα 40. Γι' αυτό η διατήρηση της υγρασίας που παράγει το δέρμα σας είναι κρίσιμη σε οποιαδήποτε ηλικία - ειδικά όταν έχετε ξηρή επιδερμίδα. Για να διατηρήσετε την υγρασία του δέρματός σας:

*Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, το οποίο μπορεί να σας ξηράνει χειρότερα, όταν κάνετε ντους ή πλένετε το πρόσωπό σας.

*Αποφύγετε να τρίβετε το δέρμα σας, κάτι που μπορεί να αφαιρέσει υγρασία από το ανώτερο στρώμα του δέρματος.

*Μείνετε μακριά από προϊόντα που ξηραίνουν το δέρμα, όπως η ρετινόλη.

Ενυδατωθείτε καθημερινά

Η ενυδάτωση πολλές φορές την ημέρα είναι το κλειδί για τη μείωση και την πρόληψη της ξηροδερμίας στο πρόσωπό σας. Ακολουθήστε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος και εφαρμόστε ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το πλύσιμο του προσώπου σας. Για έντονα ξηρά σημεία, προσθέστε αμέσως υγρασία με ένα προϊόν με βάση τη βαζελίνη. Ταμπονάρετέ το απαλά στο ξηρό σημείο πριν τον ύπνο και μπορεί να σας βοηθήσει να αναπληρώσετε γρήγορα την υγρασία.

Φροντίστε απαλά το ξηρό δέρμα

Όταν βλέπετε ξηρό δέρμα, το πρώτο σας ένστικτο μπορεί να είναι να κάνετε απολέπιση και να αφαιρέσετε το ξεφλούδισμα. Αλλά να είστε προσεκτικοί, καθώς πολλά προϊόντα απολέπισης μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Η έντονη απολέπιση στο ήδη ξηρό δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη περίοδο ευαισθησίας όσο επουλώνεται η περιοχή, ξεκινώντας έναν πολύ ενοχλητικό φαύλο κύκλο ξηρότηρας (και κοκκινίλας και άλλων συμπτωμάτων).

Ελέγξτε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο πρόσωπό σας

Είτε έχετε χρόνιο πρόβλημα με την ξηροδερμία, είτε μόλις το παρατηρήσατε, κοιτάξτε προσεκτικά τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο πρόσωπό σας και τα συστατικά τους. Και μην κοιτάτε μόνο την ενυδατική και το καθαριστικό σας: Το μακιγιάζ και τα σαμπουάν μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηροδερμία.

Προστατέψτε το δέρμα σας από τα στοιχεία

Δεν έχει σημασία σε τι κλίμα ζείτε και τι εποχή έχουμε. Η προστασία του δέρματός σας από επιβλαβείς καιρικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους είναι ζήτημα για κάθε στιγμή. Το δέρμα σας μπορεί να υποστεί βλάβη και να στεγνώσει με έκθεση σε ηλιακό φως, όπως και σε κρύο, ξηρό αέρα. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό και να ντύνεστε πάντα κατάλληλα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου