Ο επιστήμονας από το Τυρόλο της Αυστρίας, Florian Kronenberg, είναι πεπεισμένος ότι σύντομα θα υπάρξουν φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων της λιποπρωτεΐνης(α) [Lp(a)], τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να επηρεαστούν.

Αυτό, για παράδειγμα, παίζει ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα "πρώτα πειστικά αποτελέσματα" θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του 2025 και η περιορισμένη έγκριση αυτών των φαρμάκων είναι πολύ πιθανή μέχρι το τέλος του 2026, δήλωσε ο Kronenberg στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

"Τέτοια φάρμακα θα φέρουν επανάσταση στον ιατρικό τομέα", εξήγησε ο επιστήμονας.

Μια τέτοια "επανάσταση" είναι ιδιαίτερα επικερδής και επιθυμητή από ιατρικής άποψης, διότι ένας στους πέντε ανθρώπους στον πληθυσμό έχει υψηλή τιμή Lp(a).

Η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να μετρηθεί στο αίμα και τα υψηλά επίπεδα συνδέονται άμεσα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με τον ερευνητή.

"Καθώς το επίπεδο αυτό είναι γενετικά καθορισμένο, δεν μπορεί να μειωθεί μέσω της άσκησης, της διατροφής ή οποιουδήποτε άλλου μέσου", τόνισε ο Kronenberg, ο οποίος εργάζεται στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, όπου ο ίδιος και η ομάδα του ερευνούν την λιποπρωτεΐνη για περισσότερα από 30 χρόνια.

Το μέλλον, νέα φάρμακα που θα χορηγούνται με ενέσιμα, για παράδειγμα, "στοχεύουν τα ηπατικά κύτταρα" με καινοτόμο τρόπο, προκειμένου να επέμβουν άμεσα "στη μηχανή παραγωγής της Lp(a)".

Η παραγωγή αυτή "μειώνεται έως και 95%" με τη μέθοδο αυτή και έτσι το επίπεδο της Lpa(a) μειώνεται μόνιμα και βιώσιμα. Αυτό μπορεί να οπτικοποιηθεί ως εξής: "Υπάρχει ένα σχέδιο, αλλά το κάνουμε μη αναγνώσιμο σε κάποιο βαθμό με το φάρμακο".

Μέχρι να εισαχθούν στην πράξη αυτά τα φάρμακα, τα οποία ο Kronenberg αναμένει ότι θα αφορούν αρχικά ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί εξαρχής το επίπεδο της Lp(a) στους ασθενείς.

"Αυτό εξακολουθεί να μην γίνεται αρκετά και δεν μπορεί να τίθεται θέμα να γίνει ρουτίνα". Σε κάθε περίπτωση, ο προσδιορισμός είναι τόσο σημαντικός επειδή μια υψηλή τιμή Lp(a) μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση άλλων παραγόντων κινδύνου που μπορούν ήδη να επηρεαστούν, όπως η υψηλή χοληστερόλη ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων κινδύνου. Επιπλέον, ο προσδιορισμός της τιμής της Lp(a), ο οποίος χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μόνο μία φορά, καθιστά δυνατή την αξιολόγηση και την πρόβλεψη του συνολικού κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Αυτό έχει ένα βασικό πλεονέκτημα: "Η θεραπεία μπορεί στη συνέχεια να προσεγγιστεί διαφορετικά και να είναι πολύ πιο στοχευμένη". Αυτό θα αποτελούσε άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της "εξατομικευμένης ιατρικής" που συζητείται και στοχεύεται σήμερα τόσο συχνά, σημείωσε ο Kronenberg.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ