Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 33% το χρονικό διάστημα μεταξύ 2000 και 2019. Επιπλέον, περίπου 19% περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο σε σχέση με την αρχή αυτής της περιόδου.

Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρεντερολογίας (UEG Week/12 έως 15 Οκτωβρίου) στη Βιέννη ζήτησε την καθιέρωση ενιαίου, ποιοτικά διασφαλισμένου ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από την ηλικία των 45 ετών στην Αυστρία.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος συνιστάται ήδη από αυτή την ηλικία.

Στην Αυστρία, περισσότερες από 20.000 γυναίκες και 23.000 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου το 2019, εκ των οποίων περίπου 5.000 ήταν νέες διαγνώσεις και περισσότεροι από 2.500 πέθαναν από τον καρκίνο.

Οι κύριες αιτίες του καρκίνου του εντέρου περιλαμβάνουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η μη ισορροπημένη διατροφή που είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και πολύ υψηλή σε λιπαρά και αλάτι, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και νικοτίνης, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης.

Η διαγνωστική κολονοσκόπηση μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του εντέρου σε πολλές περιπτώσεις ή τουλάχιστον να τον εντοπίσει νωρίς και έτσι να τον θεραπεύσει αποτελεσματικότερα.

Η Εθνική Επιτροπή Προληπτικού Ελέγχου, η Αυστριακή Εταιρεία Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας (ÖGGH), η Αυστριακή Βοήθεια για τον Καρκίνο και πολλές άλλες οργανώσεις ζητούν τώρα ένα τυποποιημένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

Στην Αυστρία, αυτό έχει μέχρι στιγμής αποτύχει λόγω των διαφορετικών συμφερόντων των φορέων του συστήματος υγείας και των διαφορετικών προσεγγίσεων πολλών ομόσπονδων κρατιδίων.

"Η επιστημονική βάση είναι σαφής", τόνισε ο πρόεδρος της ÖGGH, Harald Hofer. "Εάν οι πολύποδες αναγνωρίζονται ως πιθανός πρόδρομος του καρκίνου του εντέρου κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης και αφαιρούνται επίσης, ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να προληφθεί".

Αυτό αποτελεί "μεγάλο προνόμιο" σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου.

"Ακόμη και αν ένας κακοήθης όγκος εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, μπορούν να ληφθούν εγκαίρως θεραπευτικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η ίαση. Επομένως, κάθε Αυστριακός καλείται να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία", συμβουλεύει ο Andreas Krauter, επικεφαλής ιατρός του ÖGK.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γενετικοί παράγοντες είναι η κύρια αιτία της ουρικής αρθρίτιδας [μελέτη]
Τι μπορεί να δείξει η μύτη για την υγεία μας
Σχολείο φροντιστών ατόμων με άνοια 2024