Η σύσταση του σώματος είναι η φράση που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στο ποσοστό λίπους, νερού, οστών, μυών, δέρματος και άλλων ιστών που συνθέτουν το σώμα. Η γνώση της σύστασης του σώματός σας παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία και την φυσική σας κατάσταση. Δύο άνθρωποι μπορεί έχουν ακριβώς το ίδιο βάρος, αλλά εντελώς διαφορετικές ανάγκες λόγω της σύστασης του σώματός τους.

Στην ουσία, ο υπολογισμός της σύστασης του σώματος μετρά τη διαφορά ανάμεσα στο πόσο από το βάρος σας προέρχεται από λίπος και πόσο από μυϊκή μάζα, σε αντίθεση με τις κοινές ζυγαριές που προσφέρουν μόνο εικόνα του συνολογικού βάρους. Λιγότερο λίπος και περισσότεροι μύες συνήθως σημαίνουν και καλύτερο επίπεδο υγείας.

Τι είναι το σωματικό λίπος;

Το σωματικό λίπος περιλαμβάνει όλο το λίπος που είναι αποθηκευμένο στο σώμα σας. Υπάρχουν δύο τύποι σωματικού λίπους:

*Υποδόριο λίπος: Είναι το στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα και δρα ως προστατευτικό και μονωτικό για το υπόλοιπο σώμα.

*Σπλαχνικό λίπος: Αυτό το λίπος περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς σας.

Το λίπος παρέχει επίσης ενέργεια, μεταφέρει λιποδιαλυτές βιταμίνες, παράγει ορισμένες ορμόνες και χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για τις κυτταρικές μεμβράνες. Χρειάζεστε μια συγκεκριμένη ποσότητα σωματικού λίπους για να εκτελέσετε αυτές τις απαραίτητες για τον οργανισμό λειτουργίες, και αυτό ονομάζεται απαραίτητο λίπος.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το ποσοστό σωματικού λίπους, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της ηλικίας, του επιπέδου φυσικής κατάστασης και του τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, οι αθλητές που αγωνίζονται τείνουν να έχουν χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους από τα άτομα που κάνουν τακτικές προπονήσεις, επειδή το λιγότερο λίπος βελτιώνει την αθλητική τους απόδοση. Ωστόσο, όταν τα ποσοστά σωματικού λίπους πέφτουν πολύ χαμηλά, η αθλητική απόδοση μειώνεται, όπως και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη, το πολύ υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιοπάθεια.

Πώς να υπολογίσετε το ποσοστό σωματικού λίπους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέτρησης της σύστασης του σώματος. Μια έξυπνη ζυγαριά μπορεί να σας προσφέρει πληροφορίες για την σύσταση του σώματος μέσω της εφαρμογής που την συνοδεύει. Υπάρχουν όμως και πιο επαγγελματικοί τρόποι.

*Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος ΔΕΝ αποτελεί καλό μέτρο υπολογισμού της σύστασης του σώματος, καθώς παραβλέπει πολλούς σημαντικούς παράγοντες και πλέον αποτελεί απαρχαιωμένη μονάδα μέτρησης.

Βιοηλεκτρική αντίσταση

Η βιοηλεκτρική σύνθετη αντίσταση είναι ένα εργαλείο που εκτιμά τη σύσταση του σώματός σας μετρώντας την αντίσταση του σώματός σας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι μύες έχουν μικρότερη αντίσταση σε ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με το λίπος. Είναι ανώδυνο, γρήγορο και εύκολο και χρησιμοποιείται από τις έξυπνες ζυγαριές που αναφέραμε πιο πάνω. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι τόσο έξυπνο στις ενδείξεις του για όλους, και μπορεί να επηρεαστεί εύκολα από το πόσο νερό έχετε πιει.

Δερματοπτυχομέτρηση

Η δερματοπτυχομέτρηση περιλαμβάνει τη χρήση ειδικού εργαλείου που ονομάζεται δερματοπτυχόμετρο και μετρά το υποδόριο λίπος σε διάφορα μέρη του σώματος. Είναι ο πιο φθηνός τρόπος που κυκλοφορεί στην αγορά, και είναι ιδιαίτερα γρήγορος – τον χρησιμοποιούν γυμναστές και διαιτολόγοι κατά βάση. Αυτό όμως είναι και το μειονέκτημα της μεθόδου: Δεν είναι εύκολο να υπάρξουν σωστά αποτελέσματα αν δεν κάνει την μέτρηση κατάλληλα εκπαιδευμένο (και έμπειρο) άτομο.

Λιπομέτρηση DEXA

Η λιπομέτρηση DEXA (ή σάρωση απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας), χρησιμοποιεί μια ακτινογραφία χαμηλού επιπέδου για τη μέτρηση των οστών, των μυών και του σωματικού λίπους. Είναι γρήγορη και ανώδυνη εξέταση, παρέχει καλές πληροφορίες για τα σημεία που καλύπτει και μετρά επίσης την οστική πυκνότητα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη πληροφορία για πολύ κόσμο. Τα προβλήματα είναι ότι απαιτούνται εξειδικευμένοι γιατροί για να κάνουν την εξέταση και δεν είναι κατάλληλη για όλους τους σωματότυπους.

Υδροστατική ζύγιση

Η υδροστατική ζύγιση περιλαμβάνει πλήρη βύθιση σε μια δεξαμενή νερού, χρησιμοποιώντας μετατόπιση νερού για τη μέτρηση της σύστασης του σώματος. Επειδή το λίπος επιπλέει και οι μύες βυθίζονται, ένα άτομο με περισσότερη άλιπη μάζα ζυγίζει περισσότερο κάτω από το νερό. Αυτή η μέτρηση δίνει τα πιο ακριβή αποτελέσματα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας, είτε λόγω διαθεσιμότητας εργαστηρίων, είτε λόγω αυξημένου κόστους (απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και εξειδίκευση προσωπικού).

Bod Pod

Το Bod pod είναι παρόμοιο με το υδροστατικό ζύγισμα, αλλά χρησιμοποιεί μετατόπιση αέρα αντί για μετατόπιση νερού. Για αυτήν τη δοκιμή, κάθεστε σε ένα θάλαμο σε σχήμα αυγού που χρησιμοποιεί το βάρος και τον όγκο του σώματός σας για να καθορίσει τη σύστασή του. Είναι γρήγορη διαδικασία με ακριβή αποτελέσματα, τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα και υπολογισμό των καθημερινών σας αναγκών σε θερμίδες. Παρ’ όλα αυτά, υπερεκτιμά το σωματικό λίπος σε αδύνατα άτομα και τα αποτελέσματα επηρεάζονται από την παρουσία μαλλιών και τριχών στο πρόσωπο, επειδή παγιδεύεται ανάμεσά τους αέρας και η μέτρηση δεν μπορεί να γίνει με ακρίβεια – για αυτόν τον λόγο τα άτομα που μπαίνουν στο Bod Pod φοράνε σκουφάκι κολύμβησης και τους ζητείται να ξυρίσουν τα γένια τους, αν έχουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σημάδια διατροφικών διαταραχών
Μητσοτάκης για υπερσυνταγογραφήσεις: Έχουμε τα εργαλεία να τις εντοπίζουμε
Ηράκλειο: Δότρια οργάνων γυναίκα που είχε γίνει λήπτρια πριν από 7 χρόνια