Ξεκίνησε το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα SOLACE, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και έχει ως στόχο τη διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων υψηλού κινδύνου σε κέντρα πρόληψης. Υλοποιείται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Η Σωτηρία" και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Απευθύνεται σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές, 50-75 ετών (ασφαλισμένους ή μη), ευάλωτων ομάδων πληθυσμού που έχουν ενδεχομένως δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, όπως και σε γυναίκες του γενικού πληθυσμού.  

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο/η ενδιαφερόμενος/η, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης, καλείται κατόπιν ραντεβού και στο πλαίσιο μιας και μόνο επίσκεψης και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση: - Να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό καπνίσματος - Να υποβληθεί σε απλή σπιρομέτρηση - Να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας (low-doseCT, LDCT).

Απομένει ο προσυμπτωματικός έλεγχος. Η Ελλάδα παραμένει πίσω στην ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης, παρόλο που αποτελεί βασικό αίτημα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]