Το φάσμα της φτώχειας αντιμετωπίζουν χιλιάδες ηλικιωμένοι που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα στο σπίτι.
Η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά χαμηλό ποσοστό ατόμων ηλικίας που θα χρειαστούν παρόμοιες υπηρεσίες. Είναι, όμως, δυσανάλογα μεγάλος ο αριθμός όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιοπορισμού.
Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δημοσιεύτηκε χθες.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της, ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 80 ετών αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως, από 4,8% που είναι σήμερα σε 9,8%.
Ανάγκες φροντίδας υγείας στο σπίτι ανά φύλο
Αύξηση
Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά χαμηλά σε σχέση με τις ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων στο σπίτι.
Το πρόβλημα, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί παράλληλα με τη γήρανση του πληθυσμού. Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν πως θα ακολουθήσει μαζική αύξηση κατά 2,5 φορές των ατόμων που θα χρειαστούν μακροχρόνια φροντίδα έως το 2050.
Το κόστος της φροντίδας θα ξεπεράσει κατά πολύ το διαθέσιμο εισόδημα των ηλικιωμένων, με τους πιο φτωχούς να οδηγούνται περισσότερο στο περιθώριο.
Ιδιωτικές πληρωμές για φροντίδα στο σπίτι μετά την κρατική συμμετοχή
Πληρωμές
Στο πιο πάνω γράφημα αποτυπώνεται η δυσανάλογη επίπτωση της γήρανσης του πληθυσμού στις ιδιωτικές πληρωμές των νοικοκυριών. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά σε ανάγκες κατ' οίκον νοσηλείας, βρίσκεται δυσανάλογα ψηλά σε ιδιωτικές πληρωμές.
Οι δημόσιες παροχές δεν θα επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες και οι ιδιωτικές πληρωμές από τις οικογένειες θα αυξηθούν σημαντικά.
Χωρίς τις δημόσιες παροχές, το 42% έως 95% των ηλικιωμένων θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας.
Ποσοστό ηλικιωμένων που πρέπει να πληρώσουν για φροντίδα κατ' οίκον
Κάλυψη
Ακόμη και με χαμηλές ανάγκες παροχής φροντίδας, ένας στους δύο ηλικιωμένους στην Ελλάδα θα χρειαστεί φροντίδα, όπως φαίνεται στον πιο πάνω πίνακα.
Κατά μέσο όρο, τα δημόσια συστήματα Υγείας των χωρών του ΟΟΣΑ καλύπτουν το 62% του συνολικού κόστους υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας για άτομα με μέτριες ανάγκες, που απαιτούν φροντίδα στο σπίτι έως 22,5 ώρες την εβδομάδα.
Κίνδυνος φτώχειας σε άτομα που λαμβάνουν φροντίδα κατ' οίκον
Κόστος
Τα ελλείμματα που παρουσιάζει η Ελλάδα στο κράτος - πρόνοιας, αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην έκθεση του ΟΟΣΑ.
Ο βαθμός δημόσιας κάλυψης ξεπερνά το 90% του συνολικού κόστους σε δέκα από τις χώρες του ΟΟΣΑ. Βρίσκεται, ωστόσο, κάτω από 50% σε άλλες δέκα.
Στη βόρεια Ευρώπη, στον Καναδά, στο Λουξεμβούργο, στη Μάλτα και στο Ισραήλ, τα δημόσια συστήματα καλύπτουν σχεδόν πλήρως το κόστος.
Δεν συμβαίνει το ίδιο στην Εσθονία, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Τσεχία και στην Κροατία, όπου καλύπτεται περίπου το 10% της δαπάνης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές