Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στα συμπληρώματα ιχθυελαίων θα μπορούσαν να προστατεύουν τους ανθρώπους από καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, στομάχου, πνεύμονα και άλλων καρκίνου του πεπτικού, έδειξε η έρευνα.

Υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 οδήγησαν σε χαμηλότερα ποσοστά 14 ειδών καρκίνου, όπως εγκεφάλου, μελάνωμα, ουροδόχου κύστης κα.

Ο Yuchen Zhang, του University of Georgia’s College of Public Health, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να εστιάζει στο να λαμβάνει περισσότερα από αυτά τα λιπαρά οξέα στη διατροφή του.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία 253.000 συμμετεχόντων στην UK Biobank. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους και είχαν παρακολούθηση της υγείας τους για δεκαετίες.

 Από αυτούς 30.000 εμφάνισαν κάποιου είδους καρκίνο.

Τα οφέλη των υψηλών επιπέδων ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως BMI, χρήση αλκοόλ ή σωματική δραστηριότητα.

Αυτά τα λιπαρά οξέα περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και στα φυτικά έλαια, αλλά ορισμένοι στρέφονται στα συμπληρώματα ιχθυελαίων για να εξασφαλίσουν ότι καταναλώνουν αρκετά.

Όμως τα οφέλη τους δεν αφορούν τα πάντα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορούσαν να συνδέονται με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο International Journal of Cancer.

Πηγές:
International Journal of Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέο λογισμικό αποκαλύπτει τις γενετικές αλλαγές
Αντιβιοτικά: Παρενέργειες και υπερθεραπεία
Μελέτη συνδέει 22 φυτοφάρμακα με τον κίνδυνο καρκίνου προστάτη [μελέτη]