Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα δυσάρεστα συμπτώματα, και σάς αναγκάζει να σκέφτεστε συνεχώς τις διατροφικές σας συνήθειες. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και μερικές φορές ο ίδιος ο χρόνος για να βρείτε μια εναλλακτική μπορεί να μοιάζει με πολυτέλεια.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να κάνετε πιο εύκολη την καθημερινότητά σας αν έχετε δυσανεξία στην λακτόζη.

Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη

H λακτόζη περιέχεται στο αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, στο παγωτό, στη σαντιγί, στο βούτυρο και σε μαλακά τυριά (όπως μοτσαρέλα ή τυρί κρέμα). Αλλά αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να τα ξεγράψετε εντελώς. Αν αποφασίσετε να συνεχίσετε να τρώτε αυτά τα φαγητά, θα πρέπει να ακούτε το σώμα σας και να μάθετε πόσο μπορείτε να φάτε πριν αρχίσουν να εμφανίζονται δυσάρεστα συμπτώματα.

Δοκιμάστε εναλλακτικές λακτόζης

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις γάλακτος χωρίς λακτόζη, φυτικής προέλευσης όπως:

Γάλα σόγιας

Γάλα βρώμης

Γάλα αμυγδάλου

Γάλα καρύδας

Αυτές οι εναλλακτικές κυκλοφορούν σε εκδοχές χωρίς ζάχαρη και εμπλουτισμένες με ασβέστιο ή βιταμίνη D. Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης αγελαδινό γάλα χωρίς λακτόζη, αλλά δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν θα σας ενοχλήσει, ανάλογα με την ικανότητα του οργανισμού σας να διασπά τη λακτόζη. Όσον αφορά τα τυριά, επιλέξτε σκληρά όπως η παρμεζάνα. Αντί για παγωτό, δοκιμάστε σορμπέ που δεν περιέχει γάλα.

Πάρτε ένα συμπλήρωμα λακτάσης πριν φάτε γαλακτοκομικά

Κυκλοφορούν συμπληρώματα του ενζύμου που λείπει από τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, και μπορείτε απλώς να το καταναλώσετε σε μορφή χαπιού, αν ξέρετε ότι πλησιάζει ένα γεύμα που περιέχει γαλακτοκομικά και δεν μπορείτε να το αποφύγετε (ή αν απλώς θέλετε να φάτε κάποιο γαλακτοκομικό). Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργήσει, ειδικά αν η δυσανεξία σας είναι σοβαρή.

Διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας

Είναι απίθανο να μη συμβεί ποτέ κάτι απρόσμενο. Μπορεί κάποιο φαγητό να περιέχει γάλα και να μην το γνωρίζατε ή ακόμα και να μην το σκεφτήκατε. Τότε φροντίστε τον εαυτό σας και διαχειριστείτε τα πιθανά συμπτώματα για να ανακάμψετε γρήγορα. Η προσαρμογή της διατροφής σας ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να επανέλθετε στο φυσιολογικό.

Φροντίστε να λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι αρκετά πιο πιθανό να μην προσλάβουν τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου, μιας και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Μπορείτε να το βρείτε και στις παρακάτω τροφές:

Εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού

Εμπλουτισμένο γάλα σόγιας και βρώμης

Παρμεζάνα

Σαρδέλες

Σπανάκι

Μπρόκολο

Αξίζει να πάρω συμπληρώματα προβιοτικών;

Τα προβιοτικά δεν θα βοηθήσουν το σώμα σας να παράγει τη λακτάση που απαιτείται για την πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα για να διατηρήσετε το έντερο σας υγιές ανεξάρτητα από τα συμπτώματά σας. Είναι προτιμότερο να τα λαμβάνετε από τη διατροφή σας, αλλά μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να κρίνετε αν είναι απαραίτητη η λήψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3 νέα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου
Τα άτομα με παχυσαρκία οδηγούνται συχνά στην κοινωνική απομόνωση
Alzheimer: Η πολυφαρμακία έχει επιπτώσεις στους ασθενείς [μελέτη]