Ως παιδιά, μπορούσατε να καταναλώσετε καθημερινά πολλά λίτρα γάλα. Τώρα, όμως, που μεγαλώνετε, αντιλαμβάνεστε ότι ίσως και να μην το αντέχετε όπως στο παρελθόν.

Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι κάτι περισσότερο από ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι και διάρροια - όλα αυτά είναι σημάδια της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Ιδού επτά κοινά συμπτώματα και αλήθειες που ίσως δεν γνωρίζετε για αυτή την κοινή  πάθηση του πεπτικού.

Ίσως να αποκτήσετε δυσανεξία στη λακτόζη

Αν αγαπάτε το παγωτό, η παρακάτω είδηση ​​ίσως και να μη σας αρέσει: Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού χάνει την ικανότητα να διασπά τη λακτόζη σε κάποιο σημείο της ζωής του, το οποίο σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αποκτούν φυσικά δυσανεξία στη λακτόζη απλώς με την πάροδο του χρόνου

Ορισμένες εθνότητες είναι πιθανότερο να την αναπτύξουν

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιο διαδεδομένη στους ανθρώπους με καταγωγή από την Ανατολική Ασία, και επηρεάζει περισσότερο από το 90% των ενηλίκων σε ορισμένες κοινότητες, σύμφωνα με το NIH.

Η κατάσταση είναι επίσης συχνή σε άτομα που έχουν εβραϊκή, αραβική, δυτική αφρικανική, ελληνική και ιταλική καταγωγή. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι με προγόνους από τη Βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι καταναλώνουν κυρίως γάλα που δεν έχει υποστεί ζύμωση, έχουν ποσοστό δυσανεξίας στη λακτόζη μόνο κατά 5%.

Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη παρουσιάζουν διαφορετικές αντιδράσεις όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Μικρές ποσότητες λακτόζης μπορεί να προκαλέσουν έντονα συμπτώματα, όπως κοιλιακές κράμπες και διάρροια σε μερικούς, ενώ άλλοι μπορεί να βιώσουν μόνο αέρια.

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί τα συμπτώματα ποικίλλουν τόσο πολύ από άτομο σε άτομο - μπορεί ωστόσο να έχουν σχέση με τα βακτηρίδια στο πεπτικό τους σύστημα.

Ορισμένα είδη τυριών και γιαουρτιού μπορεί να μην προκαλέσουν τη διαταραχή

Ενώ μερικοί άνθρωποι με δυσανεξία δεν μπορούν να αφομοιώσουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, άλλοι –επίσης με δυσανεξία- δεν έχουν πρόβλημα να αφομοιώσουν το γιαούρτι, το οποίο περιέχει γάλα που έχει υποστεί ζύμωση ή τυριά όπως την παρμεζάνα και το τσένταρ. Αυτά τα τυριά παλαιώνονται και περιέχουν μόνο ιχνοστοιχεία λακτόζης, καθιστώντας ευκολότερη την πέψη για εκείνους με δυσανεξία.

Δεδομένου ότι η λακτόζη είναι ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα, μπορείτε να διαπιστώσετε αν μπορείτε να φάτε ένα γαλακτοκομικό προϊόν από την ετικέτα. Όσο λιγότερα γραμμάρια ζάχαρης στην ετικέτα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές σας να αφομοιώσετε το προϊόν.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγο αργότερα

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη συνήθως εμφανίζονται μετά από 30 λεπτά έως δύο ώρες από την κατανάλωση προϊόντων με βάση το γάλα.

Τα μωρά μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη

Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που το μωρό έχει γεννηθεί ήδη με δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μετάλλαξη του γονιδίου LCT, το οποίο κανονικά παρέχει οδηγίες για να φτιαχτεί αυτό το βασικό ένζυμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το λεπτό έντερο του μωρού να παράγει λίγη ή καθόλου λακτάση, με αποτέλεσμα να καθιστά τα γαλακτοκομικά δύσπεπτα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, τα παιδιά μπορούν να κληρονομήσουν γονίδια που προκαλούν συγγενή δυσανεξία στη λακτόζη από τους γονείς τους. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα μωρό να έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Ίσως να είστε σε θέση να το ξεπεράσετε

Παρόλο που ακούγεται δυσάρεστο πείραμα για οποιονδήποτε έχει δυσανεξία στη λακτόζη, οι μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων γάλακτος με γεμάτο στομάχι δύο έως τρεις φορές την ημέρα μπορεί να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του πεπτικού σας συστήματος.

Ωστόσο, εάν το λεπτό έντερο δεν παράγει αρκετή λακτάση, δεν θα αρχίσει ξαφνικά να το κάνει. Θα πρέπει να πειραματιστείτε και να μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, αντί να κόψετε εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές