Σε μια τυχαιοποιημένη πιλοτική μελέτη, η λήψη κρεατίνης βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας για τη μείζονα κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση "European Neuropsychopharmacology".

Η κρεατίνη εμπλέκεται στην ανακύκλωση του χρησιμοποιούμενου ενεργειακού φορέα τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) στα κύτταρα. Συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό ή προσλαμβάνεται με την τροφή. Η βελτιωμένη παροχή ΑΤΡ στους μύες μπορεί να βελτιώσει βραχυπρόθεσμα την αθλητική απόδοση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους σπρίντερ.

Ωστόσο, η κρεατίνη είναι επίσης απαραίτητη στον εγκέφαλο, το πιο ενεργοβόρο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι θα μπορούσε να προστατεύσει από την κατάθλιψη. Σε μια διατομεακή μελέτη στις ΗΠΑ, η αυξημένη πρόσληψη κρεατίνης με το φαγητό συσχετίστηκε με ένα τρίτο χαμηλότερο ποσοστό μείζονος κατάθλιψης.

Διάφορες μικρότερες μελέτες έχουν ήδη διερευνήσει κατά πόσον η κρεατίνη είναι αποτελεσματική ως αντικαταθλιπτικό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Riccardo De Giorgi από το Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών Υγείας της Οξφόρδης και τους συναδέλφους του, τα αποτελέσματα ήταν ασαφή. Οι Βρετανοί ερευνητές διεξήγαγαν λοιπόν μια τυχαιοποιημένη μελέτη στην Ινδία για να διερευνήσουν αν η κρεατίνη μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας.

Η μελέτη διεξήχθη σε 3 κλινικές στο Dehradun, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Uttarakhand στη βόρεια Ινδία. Εκεί, 100 ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη επρόκειτο να λάβουν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Αυτή η προτιμώμενη σήμερα ψυχοθεραπεία παρέχει στους ασθενείς γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς των καταθλιπτικών τους σκέψεων και τους δίνει εργαλεία για καλύτερη επεξεργασία.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Η πρώτη ομάδα λάμβανε 5 γραμμάρια μονοϋδρικής κρεατίνης καθημερινά παράλληλα με την ψυχοθεραπεία. Στην ομάδα σύγκρισης, οι κάψουλες περιείχαν εικονικό φάρμακο. Το πρωταρχικό τελικό σημείο της μελέτης ήταν το ερωτηματολόγιο των ασθενών (PHQ-9), το οποίο ρωτούσε για τις επιπτώσεις των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην καθημερινή ζωή.

Όπως αναφέρει ο De Giorgi, η μέση βαθμολογία του PHQ-9 στην αρχή της μελέτης ήταν 17,6 μονάδες και στις δύο ομάδες, υποδεικνύοντας μέτριας σοβαρότητας κατάθλιψη.

Στο τέλος της ψυχοθεραπείας μετά από 8 εβδομάδες, η βαθμολογία PHQ-9 στην ομάδα της κρεατίνης είχε πέσει στις 5,8 μονάδες (ήπια κατάθλιψη) έναντι 11,9 μονάδων (μέτρια κατάθλιψη) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Η μέση διαφορά των 5,12 μονάδων ήταν σημαντική με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 3,52 έως 7,20 μονάδες.

Συνεπώς, το φάρμακο για την ανάπτυξη των μυών υποστήριξε την αποτελεσματικότητα της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας. Ωστόσο, η μελέτη έχει περιορισμούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης 20 ασθενών (40 %) και στις δύο ομάδες και η σχετικά σύντομη περίοδος παρακολούθησης.

Ως εκ τούτου, ο De Giorgi χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ως υποθετικά.

Το κατά πόσον η κρεατίνη μπορεί πράγματι να συμβάλει σαφώς στη θεραπεία της κατάθλιψης θα πρέπει να διερευνηθεί σε περαιτέρω μελέτες. Ωστόσο, δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της θεραπείας.

Πηγές:
European Neuropsychopharmacology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σφουγγάρι λούφα: Είναι καλή ιδέα η χρήση του;
Γ. Βέλμαχος: Η επιδημία του τραύματος στην Ελλάδα και τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης
Ποια είναι τα οφέλη της φράουλας