Επανάσταση στις εξατομικευμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες θα φέρει η πρόοδος της σύνθετης βιολογίας.  

Το θέμα βρίσκεται σε προτεραιότητα και περισσότεροι από 60 τεχνικοί από όλον τον κόσμο συσκέπτονται τακτικά, προκειμένου να διερευνήσουν τους τομείς στους οποίους θα υπάρξουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δημοσιεύτηκε χθες.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της, η συνθετική βιολογία υπόσχεται να φέρει επανάσταση σε μια σειρά βιομηχανικών δραστηριοτήτων και να προσαρμόσει ζωντανά συστήματα για την παραγωγή μιας σειράς από προϊόντα που θα ενισχύσουν τις οικονομίες, θα μεταμορφώσουν την Υγεία και θα συμβάλουν στην επίλυση μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ Τεχνολογίας του ΟΟΣΑ (GFTech) προωθεί τον στρατηγικό διάλογο και επιτρέπει τη συνεργασία σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων για την ψηφιακή και τεχνολογική πολιτική.

Το φόρουμ ξεκίνησε το 2023 να προβλέψει και να προλάβει τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες και τους κινδύνους που παρουσιάζει η τεχνολογία.

Εκτός από την Υγεία, οι ειδικοί αξιολογούν τις δυνατότητες που υπάρχουν σε θέματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια και αναγέννηση του εδάφους, η ενεργοποίηση προϊόντων βιολογικής βάσης και η στροφή σε τοπική παραγωγή για βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα. 

Στην Υγεία

Σε σχέση με τις δυνατότητες της συνθετικής βιολογίας στην Υγεία, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως μπορούν να υπάρξουν πρόοδοι σε εξατομικευμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες.

Θα μπορούν να τροποποιούνται ή να απενεργοποιούνται τα γονίδια ενός ασθενούς τα οποία "ευθύνονται" για την ασθένεια ή την πάθηση. Παρόμοιες τεχνικές χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση του καρκίνου, των αυτοάνοσων και των σπάνιων νοσημάτων.

Για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε πρόσφατα α γονιδιακή θεραπεία με βάση τα κύτταρα για την επεξεργασία των βλαστοκυττάρων του αίματος ενός ασθενούς ως εφάπαξ θεραπεία για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναπτυχθεί ολόκληρα βακτήρια με βάση τις ανοσοθεραπείες.

Στο μέλλον, οι εξατομικευμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο προηγμένες, φθηνότερες και άμεσα διαθέσιμες.

Αναπτύσσονται νέες μέθοδοι για την παροχή θεραπειών, όπως τα βακτήρια που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν φάρμακα απευθείας στα καρκινικά κύτταρα, οι οποίες μειώνουν τις παρενέργειες που σχετίζονται με τις παραδοσιακές θεραπείες.

Βιολογικά φάρμακα

Τα επεξεργασμένα κύτταρα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών συστατικών και βιολογικών φαρμάκων, όπως ένζυμα ή αντισώματα, αξιοποιώντας τη βιομηχανική βιοτεχνολογία.

Η τεχνογνωσία αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ανάπτυξη εμβολίων και άλλων θεραπευτικών μεθόδων.

Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να υπάρξει τρισδιάστατη βιοεκτύπωση οργάνων ή ξενομεταμόσχευση (με χρήση γενετικά τροποποιημένων ζώα για την ανάπτυξη οργάνων συμβατά με τον άνθρωπο).

Σε διαγνωστικό επίπεδο, η χρήση βιοαισθητήρων (μηχανικά κύτταρα ή συστήματα ανίχνευσης) θα μπορούσαν να προσφέρουν γρήγορες και ακριβείς ανιχνεύσεις ασθενειών και παθογόνων. Αυτό το πολλά υποσχόμενο μέλλον επιταχύνεται περαιτέρω από εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σφουγγάρι λούφα: Είναι καλή ιδέα η χρήση του;
Γ. Βέλμαχος: Η επιδημία του τραύματος στην Ελλάδα και τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης
Ποια είναι τα οφέλη της φράουλας