Οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο  καρκίνου, καθώς το διαταραγμένο πρόγραμμα ύπνου προκαλεί φθορά στο DNA τους.

Όμως η λήψη μελατονίνης θα μπορούσε να βοηθά στην απομάκρυνση του κινδύνου, αναφέρει νέα έρευνα.

Εργαζόμενοι σε νυχτερινή βάρδια που λάμβαναν μελατονίνη είχαν ουσιαστική αύξηση στα ούρα, βιοχημικής ουσίας που έδειχνε καλύτερη επιδιόρθωση του DNA κατά τη διάρκεια του ύπνου, ανέφεραν οι ερευνητές στο Occupational & Environmental Medicine.

Ο Dr. Parveen Bhatti, του University of British Columbia στον Καναδά, δήλωσε ότι η λήψη μελατονίνης μπορεί ενδεχομένως να είναι βιώσιμη παρέμβαση για τη μείωση του φορτίου του καρκίνου μεταξύ των εργαζόμενων σε νυχτερινές βάρδιες.

Ανθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες συνήθως έχουν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνει τη βλάβη στο DNA που συμβαίνει ως μέρος της καθημερινότητας αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι ερευνητές επέλεξαν 40 εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες από τους οποίους οι μισοί έπρεπε να λαμβάνουν χάπι μελατονίνης 3 mg, την ώρα του ύπνου για 4 εβδομάδες. Οι υπόλοιποι έλαβαν placebo.

Ολοι οι συμμετέχοντες εργάζονταν τουλάχιστον 2 συνεχόμενες νυχτερινές βάρδιες την εβδομάδα, που διαρκούσαν τουλάχιστον 7 ώρες, για τουλάχιστον 6 μήνες.

Οι ερευνητές στη συνέχεια συνέκριναν δείγματα ούρων που ελήφθησαν στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής για να ελέγξουν τα επίπεδα 8-OH-dG των συμμετεχόντων (χημική ουσία που παράγεται όταν τα κύτταρα επιδιορθώνουν το  DNA).

Υψηλότερα επίπεδα 8-OH-dG δείχνουν ότι το σώμα είναι καλύτερο στο να επιδιορθώνει DNA που έχει υποστεί βλάβη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι που λάμβαναν μελατονίνη είχαν 80% περισσότερο 8-OH-dG στα ούρα μετά από ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μελατονίνη έχει φανεί πως προάγει γενετικές οδούς που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση του DNA, δήλωσαν ερευνητές.

Χαμηλά επίπεδα μελατονίνης θα μπορούσαν να επηρεάζουν την ικανότητα αναγνώρισης και επιδιόρθωσης του DNA.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Eίναι νωρίς για να μετρηθούν οι συνέπειες
Πάει για εκτροχιασμό ο προϋπολογισμός στα εμβόλια;
17 κοινοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, άνοια και κατάθλιψη σε μεγάλη ηλικία