Η κατάθλιψη, όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε, δεν είναι απλά μία κακή φάση της ζωής μας, που νιώθουμε κάπως πεσμένοι. Είναι μια σοβαρή διαταραχή, με συμπτώματα που μπορεί να είναι από ελαφριά μέχρι και εξουθενωτικά για τον ασθενή, και απαιτεί θεραπεία. Άνθρωποι κάθε φύλου, ηλικίας και εθνικότητας αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο να υποφέρουν από κατάθλιψη κάποια στιγμή στην ζωή τους.
Και ίσως ξεχνάμε μερικές φορές το γεγονός ότι η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μονάχα τα αισθήματά μας.
Εκτός από τις δυσκολίες που ένας ασθενής με κατάθλιψη θα αντιμετωπίσει στην καθημερινή του ζωή, τα συμπτώματά της είναι και σωματικά. Ταυτόχρονα, ένας ασθενής που πάσχει από κατάθλιψη βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει επιπλέον διαταραχές ή ασθένειες.
Τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τα εξής:
- Αισθήματα θλίψης και απόγνωσης
- Ευερεθιστότητα, αισθήματα απογοήτευσης
- Μειωμένο ενδιαφέρον για χόμπι και καθημερινές δραστηριότητες
- Προβλήματα στον ύπνο (είτε αϋπνία, είτε υπερβολικός ύπνος)
- Κόπωση
- Αλλαγές στην όρεξη
- Προβλήματα στη συγκέντρωση
- Σκέψεις σχετικές με τον θάνατο ή την αυτοκτονία
- Σωματικά συμπτώματα, όπως πόνος στην μέση και πονοκέφαλος.
Ποια είναι τα βότανα και τα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν;
Η χρήση εναλλακτικών μεθόδων, ως συμπλήρωμα στη θεραπεία της κατάθλιψης (είτε με επισκέψεις σε ψυχολόγο, είτε με φαρμακευτική αγωγή), έχει αρχίσει να γίνεται πιο δημοφιλής, καθώς πολλοί ασθενείς αρχίζουν να αναζητούν πιο φυσικούς τρόπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα της κατάθλιψής τους. Ας ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερές μας (και πιο δημοφιλείς) επιλογές.
Βαλσαμόχορτο
Το ST John's wort, όπως ονομάζεται διαφορετικά, χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης, και άλλων διαταραχών της διάθεσης, όπως το άγχος. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, και στην Ευρώπη πλέον χορηγείται μέσω συνταγής. Τα αποτελέσματά του έχουν επιβεβαιωθεί μέσα από κλινικές μελέτες. Οι ασθενείς που πάσχουν από διπολική διαταραχή δεν πρέπει να το καταναλώνουν, καθώς μπορεί να τους προκαλέσει μανιακό επεισόδιο.
Ginseng
Το ginseng χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην κινεζική ιατρική. Η χρήση του έχει συσχετιστεί με τη μείωση του στρες, αλλά και την αυξημένη συναισθηματική διαύγεια και ενέργεια. Συνεπώς, ίσως το ginseng να είναι πολύ καλή επιλογή για τους ασθενείς που τα συμπτώματα τους αφήνουν εξαντλημένους. Όπως και με το βαλσαμόχορτο, δεν ενδείκνυται για ασθενείς με διπολική διαταραχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει μανία.
Χαμομήλι
Μια μελέτη του 2012 εξέτασε στοιχεία σχετικά με το χαμομήλι, και συγκεκριμένα τον ρόλο του στην καλύτερη διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το χαμομήλι ανακούφιζε περισσότερο από τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε σχέση με ένα placebo. Βέβαια, απαιτούνται επιπλέον μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα πορίσματα.
Λεβάντα
Η λεβάντα είναι ευρέως διαδεδομένη ως αιθέριο έλαιο, και χρησιμοποιείται για χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος. Μια εξέταση διάφορων μελετών το 2013 πρότεινε ότι η λεβάντα μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από το στρες, αλλά και στην βελτίωση του ύπνου. Αναμένουμε περαιτέρω μελέτες, για να επιβεβαιωθούν αυτές οι προτάσεις.
Σαφράν
Πιστεύεται ότι το απόσταγμα του σαφράν μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σαφράν ως μπαχαρικό στο φαγητό σας έχει πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία, άρα δεν έχετε να χάσετε κάτι.
SAME-E
To SAME-E είναι η συνθετική μορφή ενός χημικού που υπάρχει ήδη στον οργανισμό μας. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδείξουν πώς ακριβώς λειτουργεί, και πόσο αποτελεσματικό είναι, αλλά στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ως συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό.
Συμπληρώματα ωμέγα-3
Κάποιες έρευνες έχουν προτείνει πως η λήψη συμπληρωμάτων λιπαρών ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει να ελαττωθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, περισσότερο από ένα placebo. Και, προφανώς, ξέρουμε πόσο αναγκαία είναι τα ωμέγα-3 για τον οργανισμό μας, συνεπώς μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν χρειάζεστε να τα λάβετε ως συμπλήρωμα.
5-HTP
Το συμπλήρωμα αυτό- 5-υδροξυτρυπτοφάνη- μπορεί να ρυθμίσει και να βελτιώσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, του νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τη διάθεσή μας. Χορηγείται χωρίς συνταγή, αλλά απαιτούνται ακόμα περισσότερες έρευνες μέχρι να πούμε με σιγουριά ποια ακριβώς είναι η δράση του.
Πρέπει να θυμάστε ότι τα βότανα και τα συμπληρώματα μπορεί να λειτουργήσουν για ορισμένους ασθενείς, αλλά την ίδια στιγμή άλλοι να μην παρατηρήσουν αποτελέσματα. Δεν αντικαθιστούν τη θεραπεία, ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης, και κυρίως σε περιπτώσεις που τίθεται θέμα αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονικών τάσεων. Επίσης, προτού λάβετε κάποιο συμπλήρωμα, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αντιδρά αρνητικά με κάποιο από τα φάρμακά σας. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η κατάθλιψη θεραπεύεται, και μπορεί μερικές φορές να χρειαστεί να δοκιμάσετε αρκετές μεθόδους θεραπείας μέχρι να βρείτε την κατάλληλη για εσάς, μα το παιχνίδι δεν είναι ποτέ χαμένο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη