Μέσα στην πληθώρα των διαιτών και των μυστικών για απώλεια βάρους, με τη λαχτάρα για απώλεια κιλών και την ατέρμονη προσπάθεια να πλησιάσει κανείς τα καλλίγραμμα πρότυπα της εποχής μας, χάνεται η ουσία και ο σκοπός του ‘αδυνατίσματος’.
Ο λόγος γίνεται για το ‘φυσιολογικό βάρος’, ένα βάρος, διαφορετικό για τον καθένα, το οποίο χαρίζει στον άνθρωπο την καλύτερη δυνατή υγεία και τις λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει. Και τι πιο σημαντικό, αλήθεια, από την υγεία;
Υπάρχει ένα εύρος τιμών φυσιολογικού βάρους για τον κάθε άνθρωπο, που υπολογίζεται με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ κάποιου βρίσκεται αν διαιρέσει το βάρος του (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους του (σε μέτρα): ΔΜΣ=Β/Υ2.
Όταν αυτός ο δείκτης βρίσκεται μεταξύ των τιμών 18,5-25 το βάρος θεωρείται κανονικό. Τιμές πάνω από 25 δηλώνουν την ύπαρξη περιττών κιλών, ενώ τιμές κάτω από 18,5 δηλώνουν ότι κάποιος έχει βάρος χαμηλότερου του κατώτερου φυσιολογικού, και θεωρείται ελλιποβαρής.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές αναφέρονται μόνο σε ενήλικες.
Κάποιος που έχει βάρος πέραν του φυσιολογικού ανάλογα με το ύψος του, κινδυνεύει να εμφανίσει διάφορες ασθένειες, είτε αυτό είναι υψηλότερο, είτε χαμηλότερο από συνιστώμενες τιμές. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πιο μεγάλη απόσταση έχει το βάρος του από την ανώτερη ή κατώτερη τιμή.
Έτσι λοιπόν, το υπερβάλλον βάρος σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης και αυξημένων λιπιδίων στο αίμα (χοληστερίνη), καταστάσεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη τύπου ΙΙ, καρκίνου, άπνοια ύπνου, χολόλιθων, οστεοαρθρίτιδα.
Πολλές φορές η παχυσαρκία ευθύνεται για κατάθλιψη, υπογονιμότητα / στειρότητα, κίρρωση ήπατος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διαφραγματοκήλη και επιπλοκές της κύησης.
Ένα άτομο ελλιποβαρές παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες για οστεοπόρωση, αναιμία, υπόταση, καρδιακή ανεπάρκεια, γαστρίτιδες, τριχόπτωση, ορμονικά προβλήματα, υπογονιμότητα ή επιπλοκές εγκυμοσύνης, προβλήματα εμμήνου ρύσεως και ευαισθησία σε μολύνσεις λόγων χαμηλής άμυνας του οργανισμού.
Ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος σώματος, έχει μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης όλων των παραπάνω προβλημάτων υγείας. Σαν οργανισμός λειτουργεί σε πολύ καλά επίπεδα, έχοντας και τις προϋποθέσεις να αγγίξει τα μέγιστα επίπεδα ευεξίας και ψυχολογικής ηρεμίας.
Να σημειωθεί όμως, ότι πέρα από ένα καλό βάρος σώματος, δείκτης υγείας αποτελεί και ένα καλό ποσοστό λίπος σώματος, που σχετίζεται περισσότερο με την ποιότητα της διατροφής. Για να δούμε το ποσοστό λίπους χρειάζεται να κάνουμε λιπομέτρηση, και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με αυτά που συστήνονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά μας (φύλο, ηλικία κτλ.).
Ο συνδυασμός ενός καλού βάρους και λίπους σώματος, θα μας χαρίσει τη βάση για μια καλή υγεία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές